| Gombabefőtt székelyesen receptHozzávalók: 60 dkg. erdei gomba ( lila pereszke, rizike, stb.) 1-2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem feketebors, só, kapor, 2 - 3 tormaszelet, 1 nagyobb szál sárgarépa. 4-5 szem borókabogyó ( vagy 2 db. fenyőágacska) borecet, késhegynyi tartósító Elkészítés: A gombákat tisztítjuk, majd szeleteljük. A kisebb fejeket egyben hagyhatjuk. Enyhén sós vizet forralunk és a gombát 6-7 percig előfőzzük. A tormát, sárgarétát tisztitjuk,A tormát hosszában a sárgarépát karikára, vékonyan szeleteljük.ííAt nüvegek aljára kevés tartósítót szórunk, majd kaprot, szemes feketeborsot és pár szem borókabogyót rakunk.Belerekajuk a lecsurgatott előfőzőtt gomba egy részét, közé szórunk egy sorsárgarépát, 1 gerezd fokhagymát. A rétegezést addig folytatjuk, amig az üveg megtelik. Ekkor a gombákat a tormaszeletekkel leszoritjuk. Közben enyhén sós, borecetes levet készítünk, amit forrón a gombákra öntünk.A lére tartósítószert szórva lezárjuk, majd nedves gőzben 5 - 6 percig gőzöljük, s végül száraz dunsztban hagyjuk. Hüvős helyen tároljuk. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |