| Hagymasaláta székelyesen receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 40 dkg megtisztított - ha lehet, akkor kibédi - lilahagyma, 3-4 gerezd apró kockára vágott fokhagyma, 3 evőkanál napraforgó olaj (vagy olívaolaj), 1 evőkanál natúr mustár, 3-4 kiskanál tárkonyos ecet (vagy citrom kifacsart leve ízlés szerint), Ízlés szerint 1-1 kiskanál cukor, só, őrölt fekete bors, csemege fűszerpaprika. Elkészítés: A megtisztított lila hagymát vékony karikára vágjuk és ízlés szerint enyhén megsózzuk, megcukrozzuk. Az olajat a citrom kicsavart, leszűrt levével, a mustárral, az apró kockákra vágott fokhagymával, az őrölt borssal és a fűszerpaprikával összekeverjük, majd a hagymára öntjük. (Ha citrom helyett ecetet használunk, 1-2 evőkanál vízzel az ecetet felhígítjuk.) Óvatosan elkeverjük, és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Tanácsok: Erdélyben a leghíresebb a kibédi lila hagyma, amit a volt Marosszék Kibéd falujában szinte minden család termeszt a Küküllő partján. A kiváló minőségű lila hagymát a családok koszorúba fonva és a kapu elé kiakasztva értékesítik. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |