| Almás csirke székelyesen receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 50 dkg savanykás alma, 1 db birsalma, 50 dkg pityóka (burgonya), 50 dkg vöröshagyma, 5-8 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál frissen őrölt köménymag, 2 szem szegfűszeg. Ízlés szerint: só, őrölt fekete bors, morzsolt borsikafű. A felöntéshez: száraz fehérbor vagy víz. Elkészítés: Elkészítésekor az almák és a birsalma magházait kivágjuk, majd cikkere szeleteljük. Egy tűzálló edénybe - vagy sütődiszkoszba, illetve tepsibe - rakjuk. A csirkehúst előbb megsózzuk, majd a fűszerekkel is megszórjuk. A meghámozott pityókát hasábokra vágjuk és belerakjuk a sütőedénybe a nem túl vékony karikára vágott vöröshagymával, valamint a megroppantott fokhagymákkal együtt. Megsózzuk, majd kézzel az egészet összekeverjük, és arányosan és egyenletesen elosztjuk az edényben. Kevés vizet öntünk alá, de száraz fehérborral is megöntözhető. Rátesszük az edény tetejét - vagy ha tepsiben készítjük alufóliával lefedjük, - és a sütőbe, kemencébe vagy parázsba toljuk, hogy saját gőzében megpuhuljon Előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon sütjük. Az alma és a vöröshagyma is levet ereszt, ugyanakkor nagyon kellemes ízt adnak a a csirkének és a pityókának. Amikor a hús már majdnem megpuhult levesszük az edény tetejét, - vagy a fóliát - és a húsokat az étel tetejére tesszük, majd 200 fokon 10 percig sütjük lefedés nélkül, hogy szép pirosra süljenek. Nagyon finom. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |