| Galyasági gezemiceleves receptLevesek Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, fél dl napraforgó olaj (olívaolaj, vagy 2 fakanál disznózsír), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zöldborsó, 1 nagyobb szem burgonya. Ízlés szerint: ételízesítő, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, liszt. A grízgaluskához: 1 db tojás, búzadara, só, bors, 2 szál lestyán apróra vágott levele (vagy petrezselyemzöld). Elkészítés: A karikára vagy kockára vágott zöldségeket a forró olajba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, tíz perc után hozzáadjuk a vöröshagymát, és átpirítjuk. Beledobjuk a fokhagymát, 1 csapott evőkanál liszttel,és hozzáöntünk hideg vizet, amihez sót aduk. Megízesítjük őrölt borssal, ízlés szerint ételízesítővel, hozzáadjuk a zöldborsót és a burgonyát felkockázva. Kb 10 percig főzzük tovább.Közben elkészítjük a galuskát: a tojást kis tálban villával habosra keverjük, kevés sóval, borssal és apróra vágott lestyánlevéllel megszórjuk, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrűbb nokedli tészta állagú legyen.Pár percig pihentetjük, majd a forró levesben szaggatjuk.Lassú tűzön 5-6 perc alatt a többszörösére megnő. Tálaláskor apróra vágott lestyánlevéllel meghintve kínáljuk. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |