| Galyasági korhelyleves receptLevesek Hozzávalók: 25 dkg. füstölt csülök ( vagy tarja), 2-3 db. babérlevél, 2 evőkanál étolaj ( vagy zsír), 1 fej vöröshagyma, 25 dkg. gomba ( csiperke, vargánya, pereszke) 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál édes-nemes fűszerpaprika, só, csipetnyi őrölt fekete bors, 1 evőkanál citromlé ( vagy ecet) 1 db. tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl. tejföl. Elkészítés: A füstölt húst a babérlevelekkel feltesszük főni annyi vízzel, hogy az a húst bőven ellepje. Ha megfőtt, a húst kivesszük és apró kockára vágjuk. Közben a zsiradékon a lereszelt ( vagy apróra vágott) vöröshagymát megpirítjuk, majd az előzetesen megtisztított és felszeletelt gombát beletéve élénk tűzön 3 - 5 percig pároljuk, állandó kevergetés mellett.Közben egy evőkanálnyi liszttel és a fűszerpaprikával is megszórjuk, és a füstölt húslével felengedjük. Annyi levet adunk hozzá, hogy legalább egy liternyi legyen. Izesítjük csipetnyi sóval - esetleg ételízesítővel - és a citromlével, s így is forraljuk 4 - 5 percen keresztül. Tojásfehérjét csipetnyi sóval és annyi liszttel amennyit felvesz összekeverjük úgy, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk, amit kiskanállal a levesbe szaggatunk és megfőzzük. A tojás sárgáját belekeverjük a tejfölbe és ezt a tányérok alján elterítjük s erre merjük a forró levest. Tanácsok: Akkor igazán ízletes, ha a savanyúsága kellemesen, eléggé érződik. Szárított gombával is elkészíthető, ha előzetesen a gombát 25 - 30 percre beáztatjuk. Ekkor az áztatólevet is felhasználjuk. Elkészítési idő: 80 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |