| Finomfőzelék, párolt csirkemellel receptHúsételek Hozzávalók: Főzelék: 450g zöldborsó-sárgarépa keverék (iglo fagyasztott finomfőzelék) 1 db nagyobb fej hagyma 1-2 gerezd fokhagyma 2 db közepes újkrumpli 2 vékonyabb szál fehérrépa (gyökér) 1 db közepes karalábé 2 dl tejföl 1 ek. keményítő fél csokor petrezselyem vaj, olívaolaj 2-3 dl csirkehús alaplé vagy zöldség alaplé só, bors, szárított tárkony A továbbiakhoz még: 4 csirkemell filé 2 dl száraz fehérbor 2-3 dl csirkehús alaplé vaj, olívaolaj só, bors liszt Elkészítés: A fagyasztott zöldségeket kiengedem. A hagymát apróra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágom. a többi zöldséget megpucolom, és apró, kb. egy centis kockákra vágom, akkorára mint amekkora a fagyasztott zöldség. A petrezselymet felaprítom, a keményítőt egy-másfél deci vízzel elkeverem. Elkészítés, főzelék: Egy edényben, nagylángon, felmelegítek egy bő evőkanálnyi vajat, és kétszer annyi olajat. Beledobom a hagymát, sózom, borsozom, és egy csipet tárkonyt morzsolok bele. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, beledobom a gyökeret, a krumplit, és a karalábét. Egy kicsit kevergetem, párolom, mielőtt a felengedett zöldséget is hozzáadom. Felöntöm az egészet annyi alaplével, hogy még éppen ne lepje el. Megvárom, míg újra forrni kezd, rászórom a petrezselymet és a fokhagymaszeleteket. Lefedem, lejjebb veszem a lángot közepes erősségűre, és negyed óráig főzöm. Mikor a zöldségek megpuhultak, félrehúzom az edényt, és besűrítem egy kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel. Ha kell, még sózom, borsozom. Ezután visszateszem a tűzhelyre, a maximumra állítom, és beforralom a főzeléket. Kész. Lefedve, félreteszem. Elkészítés, párolt csirkemell: Veszek egy nagyobb serpenyőt, amiben kényelmesen elférnek a húsok, és két evőkanálnyi vajat, és ugyanannyi olajat teszek bele, majd felhevítem. Közben a csirkemell-szeleteket sózom, borsozom, és lazán lisztbe forgatom, a felesleget lerázom róla. A hússzeleteket a forró vaj-olaj keverékén hirtelen, hogy egy kis színt kapjon, megpirítom mindkét oldalán, majd felöntöm egy pohár borral. Mikor az alkohol már elpárolog belőle, hozzáöntök még csirke alaplevet, annyit, hogy a húsokat, legalább félig ellepje. Lejjebb veszem a lángot, közepesre, lefedem a serpenyőt, és öt-hét percig párolom. Kész. Tanácsok: A finomfőzelék annál jobb, mennél többféle benne a zöldség. Ha lett volna otthon, tettem volna még karfiolt is bele, de most kimaradt. Egyedül a zellert nem ajánlanám, mert szerintem annak túl erős az íze, és elvinné az egészet. Feltétként nem csak párolt húst lehet hozzá adni, hanem zöldség-fasírttal, rántott párizsival, sült virslivel, vagy akár tükörtojással is nagyon finom. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |