Tutireceptek.hu fejléc

Finomfőzelék, párolt csirkemellel recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Főzelék:
450g zöldborsó-sárgarépa keverék (iglo fagyasztott finomfőzelék)
1 db nagyobb fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 db közepes újkrumpli
2 vékonyabb szál fehérrépa (gyökér)
1 db közepes karalábé
2 dl tejföl
1 ek. keményítő
fél csokor petrezselyem
vaj, olívaolaj
2-3 dl csirkehús alaplé vagy zöldség alaplé
só, bors, szárított tárkony

A továbbiakhoz még:
4 csirkemell filé
2 dl száraz fehérbor
2-3 dl csirkehús alaplé
vaj, olívaolaj
só, bors
liszt

Elkészítés:
A fagyasztott zöldségeket kiengedem. A hagymát apróra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágom. a többi zöldséget megpucolom, és apró, kb. egy centis kockákra vágom, akkorára mint amekkora a fagyasztott zöldség. A petrezselymet felaprítom, a keményítőt egy-másfél deci vízzel elkeverem.

Elkészítés, főzelék:

Egy edényben, nagylángon, felmelegítek egy bő evőkanálnyi vajat, és kétszer annyi olajat. Beledobom a hagymát, sózom, borsozom, és egy csipet tárkonyt morzsolok bele. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, beledobom a gyökeret, a krumplit, és a karalábét. Egy kicsit kevergetem, párolom, mielőtt a felengedett zöldséget is hozzáadom. Felöntöm az egészet annyi alaplével, hogy még éppen ne lepje el. Megvárom, míg újra forrni kezd, rászórom a petrezselymet és a fokhagymaszeleteket. Lefedem, lejjebb veszem a lángot közepes erősségűre, és negyed óráig főzöm.
Mikor a zöldségek megpuhultak, félrehúzom az edényt, és besűrítem egy kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel. Ha kell, még sózom, borsozom. Ezután visszateszem a tűzhelyre, a maximumra állítom, és beforralom a főzeléket. Kész. Lefedve, félreteszem.

Elkészítés, párolt csirkemell:

Veszek egy nagyobb serpenyőt, amiben kényelmesen elférnek a húsok, és két evőkanálnyi vajat, és ugyanannyi olajat teszek bele, majd felhevítem.
Közben a csirkemell-szeleteket sózom, borsozom, és lazán lisztbe forgatom, a felesleget lerázom róla.
A hússzeleteket a forró vaj-olaj keverékén hirtelen, hogy egy kis színt kapjon, megpirítom mindkét oldalán, majd felöntöm egy pohár borral. Mikor az alkohol már elpárolog belőle, hozzáöntök még csirke alaplevet, annyit, hogy a húsokat, legalább félig ellepje. Lejjebb veszem a lángot, közepesre, lefedem a serpenyőt, és öt-hét percig párolom. Kész.

Tanácsok:
A finomfőzelék annál jobb, mennél többféle benne a zöldség. Ha lett volna otthon, tettem volna még karfiolt is bele, de most kimaradt. Egyedül a zellert nem ajánlanám, mert szerintem annak túl erős az íze, és elvinné az egészet.
Feltétként nem csak párolt húst lehet hozzá adni, hanem zöldség-fasírttal, rántott párizsival, sült virslivel, vagy akár tükörtojással is nagyon finom.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Indiai párolt sertésragu » Mustban párolt rostélyos » Mustban párolt karaj. » Finomfőzelék
» Párolt vörös káposzta » Sörben párolt csülök » Párolt vegyes zöldség » Párolt rák
» Rántotta csirkemellel » Párolt zőldség » Párolt alma (Update1) » Párolt savanyúkáposzta.
» Párolt paraj foghagymásan. » Párolt felsőcomb filé » Párolt-sült oldalas » Borban párolt csirke


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.