| Fasírttal töltött patiszon kaporöntettel receptZöldséges ételek Hozzávalók: A patisszonhoz 1 db patisszon 40 dkg darált sertéshús 2 db tojás 1 db zsemle 2 dl tej 2 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma só ízlés szerint bors ízlés szerint (fehér- és fekete) majoranna ízlés szerint petrezselyem ízlés szerint A kapros öntethez 1 ek vaj 1 evőkanál finomliszt 2 dl tej 150 g tejföl só ízlés szerint 1 csokor kapor (friss vagy szárított) Elkészítés: A patiszont alaposan megmossuk, meghámozzuk, levágjuk a tetejét, kikaparjuk a belső, magvas részt. Sóval és fekete borssal beszórjuk. (Ide kerül majd a töltelék.) Elkészítjük a tölteléket: a felaprózott hagymát olajon megfonnyasztjuk. A zsemlét a tejbe tépkedjük. Egy tálban összedolgozzuk a darált húst a tojásokkal és a fűszerekkel, a már langyosra hűlt pirított hagymával és a kinyomkodott tejes zsemlével. A patiszon belsejébe töltjük, és ráhelyezzük a tetejét. Ami nem fér bele a tökbe, abból gombócokat gyúrunk, és olajban fasírtgolyóként kisütjük Egy kivajazott jénai tálba helyezzük az így elkészített töltött patiszont. Mellé kockára vágott burgonyát helyezünk, majd megszórjuk kevés sóval és pár ek olajat locsolunk még a tetejére. Kb. 40 percig pároljuk a jénaiban. Akkor jó, ha a csillagtök megpuhult, és könnyen bele lehet szúrni a villát. Amíg párolódik, addig elkészítjük a kaporöntetet: a vajjal és a liszttel világos rántást készítünk, beleszórjuk a kaprot, majd felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és sűrű mártást főzünk belőle. Amikor megpuhult a patiszon, levesszük a jénai tetejét, nyakonöntjük a kaporöntettel és tovább sütjük, amíg szépen megpirul. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |