| Epres-málnás gyümölcstorta (vegan) receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztaalaphoz: 100 g őrölt mandula 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt 1/4 tk. foszfátmentes sütőpor 30 g nádporcukor 1/4 tk. só 1/2 tk. őrölt vanília 1/4 tk. őrölt ánizs 80 g hideg kókuszzsír (+ a tortaforma kikenéséhez) 1 ek. citromlé 3-6 ek. hideg zabtej A pudinghoz: 1 cs. vegan vaníliás pudingpor 0.5 l zabtej 2 ek. nádcukor juharszirup A gyümölcsréteghez: 750 g eper és málna vegyesen A zseléhez: 1 tk. agar-agar 2.5 dl 100 %-os vörösbogyós gyümölcslé 2 ek. agave szirup Elkészítés: Kizsírozunk egy 26 cm-es tortaformát. A tésztaalap hozzávalói legyenek jól lehűtöttek! A lisztet elkeverjük a mandulával és a sütőporral, majd egy tálba szitáljuk. A cukrot, sót és fűszereket a lisztbe keverjük. A lehűtött, durvára reszelt kókuszzsírt is hozzáadjuk. Ezután az egészet morzsásra keverjük. A citromlevet és a szükséges mennyiségű zabtejet a morzsás keverékhez adjuk, majd minél gyorsabban sima, szilárd tésztává dolgozzuk. A tészta nem lehet ragadós, ezért ne tegyünk hozzá túl sok folyadékot. Ezután egy lapos cipót formázunk belőle, és két zsírpapír közé fektetve 30-32 cm-es köralakká nyújtjuk. A felső papírréteget levesszük, a tortaformába helyezzük a tésztát a papír nélküli felével lefelé, belenyomkodjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ha letelt a fél óra, levesszük a maradék papírt a tésztáról, és egy villával megszurkáljuk. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ne süssük túl sötétre, mert akkor enyhén kesernyés ízű lesz. Kivesszük a sütőből, majd óvatosan a formából, és egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. (Ha törne a tészta, maradhat a formában is.) A krémhez elkészítjük a pudingot, ha nem elég édes, juharszirupot teszünk hozzá. A krémet még melegen a tortaalapra kenjük. A megtisztított gyümölcsöt a pudingra nyomkodjuk. A tortazseléhez az agar-agart elkeverjük egy kis gyümölcslével, az agave sziruppal, majd együtt a maradék gyümölcsléhez öntjük és felforraljuk. Kb. 2 percig gyöngyözve főzzük, majd levesszük a tűzről és kicsit lehűtjük. A még meleg, de már kicsit megszilárdult zselét középről indulva vékonyan a süteményre csurgatjuk. Hűtve tálaljuk. A receptet beküldte: Winter Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |