| Csülkös bab-2 receptLevesek Hozzávalók: 0,5 kg. hazai tarkabab, 3 répa és 3 petrezselyem gyükér, 70-100 dkg. füstölt sonka, vagy füstölt csülök. Szemes bors, piros paprika, tárkony, esetleg borsikafű. Fokhagyma, rántás. Tejföl a tálalásnál, de ez nem létszükséglet. (Tudomásul kell venni, hogy gasztronómiai szempontból nagy szórása van a perverzitásnak. Én pl. még a tojásos lecsót és a gulyáslevest is szívesen eszem tejföllel, mások meg hánynának tőle. Én a tököt és a kolbászt tartom perverz dolognak a lecsóba, de ez természetesen nem abszolut igazság, csak megjegyeztem.) Elkészítés: Ezt a babletyó főzési módot olyankor alkalmazzuk, amikor vannak körülöttünk és látványosan valami nagyon szépen akarunk parasztosat alkotni. Más esetben azért készítjük így, mert kamasz lányok részére főzünk, akik divatból nem eszik meg a zsíros falatokat, ill. csak akkor, ha nem látják azokat. Elöljáróban elárulom, nem lesz finomabb a korábban írt 1. sz. verziónál, csak körülményesebb, de a végeredmény sokkal szebb. (Azért ne hagyd abba az olvasást most, mert írok még egyéb, hasznos információkat!) Áztassuk be a babot kb. 2 órára. Közben szedjük le a csülök, vagy a sonka zsíros rászeit, valamint a bőrét, amit vagdaljunk kb. 0,7-1 cm széles csíkokra. Az említett zöldséget karikázzuk fel 0,5 cm vastag karikákra. A zsíros részeket tegyük be az edénybe és lassú tűzön olvasszuk ki belőle a zsírt, majd tegyük hozzá a felszeletelt bőrkét és ugyancsak kis lángon enyhén süssük meg. Amikor a bőrkék összepöndörödtek, jöhet hozzá a felkarikázott zöldség kis dinsztelésre, majd beleöntjük a beáztatott babot (lé nélkül!) a forró zsíros alapba és átkeverjük. Adunk hozzá 2 kávéskanálnyi piros paprikát (levéve e tűzről, nehogy megkeseredjen a magas hőtől), hozzá keverjük az apróra vágott sonkát, vagy csülköt és 4 gerezd fokhagymát. (Az apróra vágás kb. kockacukornyi, vagy nagyobb méretű darabokat jelent.) Átkeverjök, majd felüntjük kb. 5 literre. Türelmesen főzzük. Amikor a bab és a hús is puha lesz, teszünk rá egy fokhagymás rántást, amibe invesztáljunk bele 3 gerezd fokhgymát. Nem kell félni a korábbitól, hiszen az szét főtt, nincs igazán fokhagyma íze, csakj a jó élettani hatása maradt meg. Valójában mindegy, hogy rántás előtt, vagy után, de tehetünk a letyóba 0,5, max 1 kávéskanálnyi tárkonyt. Lényeg, hogy ez nem főhet tovább 5-10 percnél, mert elveszíti az ízét. Hasznos gyógynövény, segíti az emésztést, jó ízt is ad. Ugyanezt tehetjük a borsikafűvel is. A kettőt együtt azonban soha ne használjuk, mert nem harmonizálnak. Tanácsok: Tekintettel arra, hogy ez a honlap elsősorban egészségmegőrzéssel foglalkozik, leírom, miért favorizálom a tarkababot. (Lehet fehér is, csak az nem annyira finom.) A bab Közép Európában évszázsdokon keresztöl az emberiség legfontosabb tápláléka között szerepelt előkelően kimagasló éves fogyasztási mennyiségével. Mára szinte megfeledkeztünk róla, holott genetikailag nagy valószínűséggel mintegy "elvárt táplálék" az életünkben. Fogyasztása hatékonyan segíti a kamaszok csont építését, a kálcium hiányának leküzdését. Le lehet tesztelni. Ha pl. valakinek fehér pöttyök jelennek meg a körmén és eszik egy kiadós bab ételt, az új körömnél már nem jelentkezik a Ca hiány okozta tünet. Tessenek kipróbálni! Másik fontos hatása a rákos megbetegedések megelőzésében már világszerte bizonyított. Persze én füstölt adalékokkal javaslom. Ettől sem kell megijedni, hiszen a hosszú főzési idő alatt a füstölésből származó benzpirének és egyéb méreganyagok jelentős részben lebomlanak, a vízben elhidrolizálnak. Elveszítik azt a mérgező hatásukat, amiket nekik tulajdonítanak. Egészsége ételek ezek! Elkészítési idő: 2 perc A receptet beküldte: Csülkösbab Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |