| Csoda finom kalács receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2 tojássárgája 2 dl tej 8 dkg kristálycukor 1 kávéskanál só A töltelékhez: 20 dkg vaj 1 evőkanál őrölt fahéj 35 dkg porcukor 25 dkg darált dió kevés tej 1 tojás a tetejére Elkészítés: A tészta langyos hozzávalóit a dagasztógép üstjébe vagy egy nagy tálba tesszük, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha friss az élesztő, akkor azt felfuttatjuk a szokásos módon. Cipót formázunk a tésztából, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Összekeverjük a vaj felét a fahéjjal és a porcukor felével. A diós krémhez pedig kevés forró tejhez adjuk a darált diót meg a maradék porcukrot, jól elkeverjük (jól kenhető legyen, de ne folyjon), és ha teljesen kihűlt, összedolgozzuk a maradék 10 dkg vajjal. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Nagy deszkán vékony téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalával párhuzamosan képzeletben elfelezzük a tésztát. Az egyik felére fahéjas tölteléket kenünk, a másikra diósat. Mindkét oldalról feltekerjük a tésztát a középső, képzeletbeli elválasztó vonalig. 8-10 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kalácsokat. Ha újra megkelt a tészta, akkor lekenjük a tetejét szobahőmérsékletű tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-30 perc alatt megsütjük. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |