| Csirkemell sárgabarackmártásban receptHúsételek Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemellfilé (60 dkg) 1 evőkanál szárnyas fűszersó 2 evőkanál olaj 2 dkg mandularudacska 4 dkg puha mazsola 2 dkg margarin 20 dkg hosszú szemű rizs 80 dkg sárgabarack 3 evőkanál kristálycukor/méz 3 evőkanál borecet 1 evőkanál szójaszósz chilipor 1 evőkanál étkezési keményítő 1 evőkanál liszt 1 dl száraz fehérbor 2-3 szál petrezselyem Elkészítés: A csirkemelleket leöblítjük, félbe vágjuk, bedörzsöljük a fűszersóval, jól zárható műanyag dobozba vagy üvegtálba fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, majd letakarjuk, és 1/2 órát a hűtőszekrényben érleljük-pácoljuk. A mandulát zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, majd felforraljuk, lefedjük, és a sütőben (vagy mikróban) puhára pároljuk. A mártáshoz a sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kristálycukrot/mézet mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a borecetet, a sárgabarackot, a szójaszószt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint chiliport és (frissen) őrölt borsot, élénk tűzön 3-4 percig forraljuk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl hideg vízben, a barackhoz adjuk, és csak addig forraljuk (1 perc), amíg bársonyos sűrűségű lesz. Fedő alatt melegen tartjuk. A fél csirkemellek alól nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat, és felforrósítjuk. A húsdarabok kerekebb oldalát meghintjük egy kevés liszttel, az olajba fektetjük, megszórjuk (frissen) őrölt borssal, és erős tűzön, fedő nélkül 3 percig pirítjuk. Ezután a csupasz oldalukat is meghintjük liszttel, megfordítjuk őket, és ugyancsak 3 percig sütjük. Alájuk öntjük a bort, de már csak addig sütjük, amíg az el nem párolog (további 4-5 perc). Lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 8-10 percig pihentetjük. Közben lazán a rizshez keverjük a mazsolát és a mandulát. Hideg vízzel kiöblített teáscsészékbe vagy tálkákba nyomkodjuk, és lapos tálra fordítjuk-borítjuk belőlük a rizshalmokat. Melléjük rendezzük a csirkemelleket, részben bevonjuk a sárgabarack-mártással, és petrezselyemmel díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk hozzá. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |