| Baklava (szerintem) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 22,5 dkg olvasztott vaj, 40 dkg pörkölt, darált dió 1 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 bögre nádcukor, (megteszi a normál cukor is) 70 dkg réteslap A sziruphoz: 3 bögre cukor 1 rúd fahéj, 1 darabka narancs v. citromhéj, 1 evőkanál méz, Elkészítés: Olvaszd meg a vajat, majd tedd félre! A diót keverd össze fahéjjal, valamint a cukorral! A vajjal kenj ki egy 25x33 cm-es tepsit! Egy réteslapot fektess az edény aljára, úgy hogy az oldala lelógjon. Kend meg olvasztott vajjal, majd tegyél rá még egy réteslapot! Még 8 lappal ismételd meg a folyamatot! A diós keveréket bőségesen szórd a réteslapra! 3 réteslap után, 1 réteg dió következzen. Ezt addig ismételgesd míg a dió el nem fogy! 8 réteslapot rakj a tetejére, ügyelj arra, hogy a legfelsőt alaposan kend be vajjal! Hosszában vágd csíkokra! 275 C-on 30 percig süsd, majd a sütőt vedd 150 C-ra, és további 1 órát süsd! Ha megsült, öntsd rá a hideg szirupot, és szeleteld rombusz alakúra! A szirup elkészítése: A hozzávalókat egy lábasba tesszük és felforraljuk. Vedd kisebb fokozatra a tűzhelyet, és lassú lángon további 10-15 percig főzzük! Ha kihűlt tálaljuk. Tanácsok: Nagyon-nagyon finom, de túl tömény. 1-2 szeletnél többet nem ajánlatos egyszerre enni belőle! Elkészítési idő: 150 perc A receptet beküldte: Gyöngyös Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |