| Baklava 2. receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztahoz: • 3 db. tojás • 1 pohár jughurt • 1 pohár víz * • 1/2 pohár vaj • 1/2 pohár oliva olaj • 1 csomag sütőpor • 1 csomag búza keményítő • 500 gr. vaj • 1 csipetni só • Liszt • Töltelék: • 400 gr. darált dió vagy pisztácia * egy pohár = 2 vagy 2,5 deciliter Szirup: • 5 pohár cukor • 4 pohár víz • 1/2 citrom leve Elkészítés: Elkészítése: Három tojást, vajat, olíva olajat, joghurtot, sütőport, és a sót, botmixerrel keverjük. Szitált lisztet bele keverve tíz percig gyúrjuk. Így lágy tésztát kapunk, dió nagyságú cipókat készítünk, 35-40 db. Nedves konyharuha alatt félórát hagyjuk pihenni. Minden egyes cipót, nyújtódeszkán vagy kemény konyha pulton nyújtófával, keményítő szórás segítségével papír vékonyra nyújtunk. (eddigi műveletek helyettesíthető a rétes lappal is) Négyesével tegyük a tepsibe a tészta lapokat. Darált diót vagy pisztáciát szórjuk rá. Ezt a műveletet folytatjuk mind addig, míg el nem fogy az anyag. Minden tésztát behelyeztünk a tepsibe, akkor kedvünk szerinti formában vághatjuk. Olvasztott vajat lassan szétöntjük a tésztára. Előre melegített sütőben enyhe rózsaszínig sütjük. Szirup Elkészítése: A Cukrot és a vizet egy lábasban keverve húsz percig főzzük. A citrom lé hozzá adásával forraljuk. Az elkészült baklava hűtése után a fenti szirupot langyosan rá öntjük. Tanácsok: Nyugalom,ido es kedv kell hozza es nemi tapasztalat,de meg lehet csinalni,semmi se olyan ordongos A baklavát a görögök, bulgárok, örmények és arabok mindannyian saját hagyományos édességeik között tartják számon. A receptet beküldte: kustiov Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |