| Szalagos fánk szerintem receptSütemények, édességek Hozzávalók: 40 dkg liszt 3 dkg élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű porélesztő, én ezzel szoktam) 5 dkg cukor Pici só 2-3 dl tej 2 tojás sárga 5 dkg vaj/margarin Elkészítés: A lisztet és a tejet kicsit megmikrózzuk, hogy éppen langyos legyen. A margarint is megmikrózzuk, hogy folyjon egy kicsit, de nem teljesen. A porélesztőt elkeverjük a lisztben, majd hozzáöntjük a tejet, a cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint. Egy nagy tálban robotgéppel összedolgozzuk, és selymesre dagasztjuk a hozzávalókat. Ezután kb. egy órát kelni hagyjuk, meleg helyen, hogy tészta duplájára keljen. Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és 4-6 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle, ízlés szerint (én 4 cm-eseket szoktam). Ezeket még fél órán át hagyjuk kelni. Forró, bő olajban sütjük ki a fánkokat úgy, hogy mielőtt az olajba dobnánk, egyik oldalán ujjunkkal gödröt nyomunk bele, s ezzel lefelé helyezzük az olajba. Miután az alsó fele megsült, megfordítjuk, és készre sütjük. Nagyon hamar megsül, igyekezni kell a ki-ne rakással, hogy addig a többi meg ne égjen, nem kell sok olaj, inkább nagyobb felületű serpenyő, hogy sok elférjen egyszerre benne. Én kisülés után mindkét oldalát meg szoktam szórni porcukorral, mert akkor még ráolvad, és finom édes lesz mindegyiknek a külseje. A receptet beküldte: Tüncica83 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |