| Baklavám receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt 6 dl víz 1 tojás só 1 ek olaj A töltelékhez: 30dkg dió 10 dkg pisztácia 15 dkg vaj 1 tojás 1 kk őrölt fahéj 4 ek méz 1 csomag vaníliás cukor A sziruphoz: 10 dkg cukor 1,5 dl víz 2 ek méz fél citrom héja és leve pirított szezámmag Elkészítés: A lisztet a munkalapra szitáljuk, közepébe egy kis mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a tojást, a sót és az olajat, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük. Ismét jól átgyúrjuk, lefedjük és 20 percig pihenni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. A töltelékhez finomra vágjuk a diót és a pisztáciát. Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a diót, a pisztáciát, a tojást , a fahéjat, a mézet és a vaníliás cukrot és jól összekeverjük. A tésztát 12 adagra osztjuk, minden adagot kinyújtunk egy 12 cm átmérőjű lapra. Letakarjuk nedves konyharuhával, kicsit pihentetjük, majd tovább nyújtjuk kb. 25 cm-es koronggá. Vékonyan megvajazzuk a sütőlapot. A baklava 6 dupla tésztalapból és 5 réteg töltelékből áll. Az aljára egy tésztalap kerül, amit megkenünk olvasztott vajjal. Erre fektetjük a következő tésztalapot, amit szintén megkenünk vajjal és az első réteg töltelékkel. A két tésztalap közé kent vaj biztosítja, hogy sütés után ropogós, leveles állagúak lesznek.Ezután ismét tésztalap következik, amit megkenünk vajjal és újabb tésztalapot fektetünk rá. Ezt ugyancsak megkenjük vajjal és ráterítjük a második réteg tölteléket. Ezt így folytatjuk, amíg minden elfogy. Az utolsó lapot csak vízzel kenjük meg. A süteményt 200 C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Sülés közben többször megkenegetjük a tetejét vajjal, hogy ki ne száradjon. Közben elkészítjük a szirupot. Egy lábasban elkeverjük a cukrot, a vizet, a mézet, a citrom levét és reszelt héját, és 15 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett. A sütőből kivett süteményt még melegen megkenjük a mézes sziruppal, és megszórjuk a pirított szezámmaggal. A receptet beküldte: Teráz Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |