| Anyu-féle tejfeles karfiol leves 4 főre receptLevesek Hozzávalók: 2 szép szál répa egy közepes méretű karfiol fele só vegeta 1 tojás búzadara olaj liszt petrezselyem zöld 1 kis doboz tejföl Elkészítés: A sós, vegetás vízbe felteszem a rózsáira szedett karfiolt, és a karikákra vágott répát. Közben előkészítem a galuskát: Egy tojáshoz teszek sót, elkeverem villával, és annyi búzadarát teszek hozzá, hogy pépes állagú legyen (később megszívja magát és sűrűbb lesz). A tányéron ellapítom, hogy szaggatásnál könnyebb dolgom legyen. Állni hagyom. A levesbe teszek petrezselyem zöldet és félig megfőzöm a zöldségeket. Közben előkészítem a rántást: kb. 4 ek olajat lábasba teszem a tűzre. (Azért nem tejfölös habarással készül a leves, mert a répa vitaminjainak felszívódásához zsiradékra van szükség). Az olajba egy púpozott evőkanál lisztet teszek és sűrűn kevergetem, zsemleszínű rántást készítek. Ha kész, felengedem hideg vízzel és közben kevergetem, nehogy csomós legyen. Felengedem a levest a rántással. Ha felforrt (kis lángon főzzük mindig), felengedem a tejföllel (ha nagyon csomós, kis vízzel keverjük el előtte a tejfölt). Ismét tehetünk bele pet.zöldet. Ha felforrt, szaggassuk bele a galuskákat, amik közben megszikkadtak és megdagadtak picit: egy pici mokkáskanállal, később a levesben meg fog dagadni és nagyobb lesz. Ha beleszaggattam a grízgaluskákat, csak félig tegyem rá a lábas fedőjét, különben a gőzben túlpuhulnak. Ha feljött mind a tetejére, hagyjuk még egy picit rottyanni a levest, hogy összefőljenek az ízek. Jó étvágyat! Tanácsok: Ne féljünk kóstolgatni, ha kell még a levesbe só, vagy vegeta, közben is lehet fűszerezni, utólag már nem olyan jó. Elkészítési idő: 30 perc A receptet beküldte: _anatha_ Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |