| Almás fonatok receptSütemények, édességek Hozzávalók: Kelt tésztához: 450 g búzaliszt 1 tasak Élesztő 300 ml langyos tej 1 csipet só 80 g porcukor 80 g lágy vaj vagy margarin Töltelékhez: 3 alma (közepes méretű) 1 mokkáskanál őrölt fahéj 50 g darált mandula 2 tasak Vanillincukor Ezenkívül: 1 tojás Kevés jégcukor Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd félreteszzük. A sütőt előmelegítjük. Az almát megmossuk, lecsöpögtetjük, meghámozzuk és lereszeljük. A kelt tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik adag tésztát kb. 30 x 50 cm-es lappá nyújtjuk, majd 10 x 15 cm-es részekre osztjuk.A töltelékhez a reszelt almát, a mandulát, a vanillincukrot és a fahéjat jól elkeverjük, majd a töltelék felét a tésztalapokon egyenletesen elosztjuk. A megtöltött tésztalapokat feltekerjük, kicsit csavarunk rajtuk, és a tepsibe fektetjük. A tojást felverjük, megkenjük vele a fonatokat, és megszórjuk jégcukorral. Majd a folyamatot megismételjük a megmaradt tésztával és töltelékkel. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és süteményt megsütjük. Tanácsok: Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 20 perc A megsült fonatokat egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A receptet beküldte: engleranita Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |