Tutireceptek.hu fejléc

Zsúrkenyér vendégeknek recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg fõtt, hámozott és áttört burgonya,
1/2 dl szódavíz,
4 dkg friss élesztõ,
4 dkg porcukor,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
2 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.

Elkészítés:
Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott, de már hideg vajat, a felfutott élesztõt, az áttört burgonyát és a fûszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a legegyszerûbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütõlemezre rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni. Vizes kenõtollal átkenjük a tetejét, és az elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihûltek, egyenként alufóliába csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak akkor, ha a hûtõszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a mélyhûtõben is lefagyasztható.
Bármilyen szendvics alapjaként kitûnõ, a parányi fokhagyma és bors fûszeres zamatot ad neki.

Tanácsok:
(2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)


A receptet beküldte: elvira1


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Zsúrkenyér » Töltött zsúrkenyér » Tiszta rozskenyér » Krémes kalács
» Paprikás-köményes stangli » Sajtos pogácsa » Almás-zabpelyhes kenyér » Finom müzlikenyér
» Gombás krumplipogácsa » Tönkölybúza cipó » Burgonyás lángos » Virslis lángos
» Jugo kifli » Lavas (Ősi örmény kenyér) » Házi zsemle » Mákos kifli


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.