| Zsúrkenyér vendégeknek receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30 dkg fõtt, hámozott és áttört burgonya, 1/2 dl szódavíz, 4 dkg friss élesztõ, 4 dkg porcukor, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 2 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor. Elkészítés: Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott, de már hideg vajat, a felfutott élesztõt, az áttört burgonyát és a fûszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a legegyszerûbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütõlemezre rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni. Vizes kenõtollal átkenjük a tetejét, és az elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihûltek, egyenként alufóliába csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak akkor, ha a hûtõszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a mélyhûtõben is lefagyasztható. Bármilyen szendvics alapjaként kitûnõ, a parányi fokhagyma és bors fûszeres zamatot ad neki. Tanácsok: (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg) A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |