Tutireceptek.hu fejléc

Vajas borjúgaluska recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
25 dkg borjúhús (legjobb a borjú diója)
2 dl víz
8 dkg vaj (az eredeti recept többet használ, de könnyen túl zsíros lesz)
10 dkg liszt
2 tojás
só, bors, szerecsendió

Szósz:

3 dkg vaj
2 kisebb salotthagyma
1, 2 vargánya
1 nagy marék trombitagomba
1.5 dl húsleves
fél dl fehérbor
1,5 dl tejszín

Elkészítés:
A vizet a vaj felével és egy csipet sóval felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután erős lángra visszatesszük, és folyamatosan kavargatjuk, míg az összes víz elpárolog és a tészta összeáll. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A borjúhúst vágjuk egész apróra - jobb esetben késsel, még nagyobb szerencse, ha a hentes ezt elvégzi helyettünk a bárdjával. Az apróra vágott húst aztán mozsárban pürésítjük, hozzáadjuk a kihűlt tésztát, összedolgozzuk. Beletesszük a maradék vajat, ezzel is simává dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd apránként a felvert tojásokat is. Most jön a neheze: egy spatula segítségével szitán átpasszírozzuk a masszát. Letakarjuk, és felhasználásig hűtjük.

Eközben elkészítjük a szószt: a gombát megmossuk, megszárítjuk. A vajon megpároljuk a hagymát, hozzátesszük a gombát, kicsit átpirítjuk. Hozzáadjuk a húslevest és a bort, kicsit besűrítjük, sózzuk, borsozzuk. Végül beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg felforr, majd 1-2 perc után levesszük a tűzről, nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert sütés közben még koncentrálódni fog.
Ezután jön a galuskaformázás: kanállal vagy a kezünkben galuskát formálunk a kihűlt masszából - ebből a mennyiségből 3, 4 darabot. Forró, sós vízben pár percig posírozzuk a galuskákat, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük, a szósszal leöntjük őket. 170 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg felemelkednek és megpirulnak.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vajas gomba télire » Vajas Burgonyapogácsa » Szezámmagos vajas karotta » Tejfölös-vajas pogácsa
» Vajas Pogácsa » Házi vajas kiskifli » Vajas-tejfölös csirkeragu » Vajas puffancs - zsemle
» Vajas gomba » Fűszervajas csirkemell » Sós, vajas pogácsa » Vajas croissant
» Vajaskenyér » Vajas- sajtos pogácsa. » Fűszervajas fogas nyárson » Leveles-vajas tészta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.