| Vajas borjúgaluska receptEgytálételek Hozzávalók: 25 dkg borjúhús (legjobb a borjú diója) 2 dl víz 8 dkg vaj (az eredeti recept többet használ, de könnyen túl zsíros lesz) 10 dkg liszt 2 tojás só, bors, szerecsendió Szósz: 3 dkg vaj 2 kisebb salotthagyma 1, 2 vargánya 1 nagy marék trombitagomba 1.5 dl húsleves fél dl fehérbor 1,5 dl tejszín Elkészítés: A vizet a vaj felével és egy csipet sóval felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután erős lángra visszatesszük, és folyamatosan kavargatjuk, míg az összes víz elpárolog és a tészta összeáll. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A borjúhúst vágjuk egész apróra - jobb esetben késsel, még nagyobb szerencse, ha a hentes ezt elvégzi helyettünk a bárdjával. Az apróra vágott húst aztán mozsárban pürésítjük, hozzáadjuk a kihűlt tésztát, összedolgozzuk. Beletesszük a maradék vajat, ezzel is simává dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd apránként a felvert tojásokat is. Most jön a neheze: egy spatula segítségével szitán átpasszírozzuk a masszát. Letakarjuk, és felhasználásig hűtjük. Eközben elkészítjük a szószt: a gombát megmossuk, megszárítjuk. A vajon megpároljuk a hagymát, hozzátesszük a gombát, kicsit átpirítjuk. Hozzáadjuk a húslevest és a bort, kicsit besűrítjük, sózzuk, borsozzuk. Végül beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg felforr, majd 1-2 perc után levesszük a tűzről, nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert sütés közben még koncentrálódni fog. Ezután jön a galuskaformázás: kanállal vagy a kezünkben galuskát formálunk a kihűlt masszából - ebből a mennyiségből 3, 4 darabot. Forró, sós vízben pár percig posírozzuk a galuskákat, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük, a szósszal leöntjük őket. 170 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg felemelkednek és megpirulnak. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |