| Szicíliai pesztós grissini ízletes szószokkal receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: • ½ kg búzaliszt (érdemes kipróbálni finomliszt és rétesliszt keverékeként fele-fele arányban • 1 tasak instant/kocka élesztő • 1 tk só • 1,25 dl natúr joghurt vagy sovány tejföl • 2-3 tk pesztó ízlés szerint • 1 dl olíva olaj • 1,5 dl langyos víz • 1 tk cukor Elkészítés: Elkészítés: - A cukrot langyos vízben feloldjuk és beletörjük az élesztőt, megvárjuk, amíg elkezd felfutni. Az instant élesztőt nem szükséges felfuttatni. - A lisztbe szórjuk a sót és középen egy kis gödröt készítünk a felfuttatott élesztőnek. Az élesztőt belülről kifelé haladva körkörösen összekeverjük a liszttel, amikor az élesztővel már a liszt javát elkevertük, hozzáadjuk a natúr joghurtot, az olíva olajat és végül a pesztót. Először 1-2 kanállal tegyünk bele és kóstolás után döntsük el, hogy kellő erősséggel érezhető-e a pesztó. - A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad túlságosan a kézre és közepesen lágy. Ha túl lágy a tészta, nem tudunk egyenletes vastagságú rudacskákat sodorni és a vékonyabb részeken könnyen túlpirul a tészta sütés közben. - A konyha/lakás melegebb részén kelesztjük, pl. téren radiátor közelében. Kb. 20-30 perc a hőmérséklettől függően. - A tésztából ujjnyi vastag 20 cm hosszú rudacskákat sodrunk. - Sütés előtt még egyszer megkelesztjük, ami 15-20 percet vesz igénybe. - A sütőt előmelegítjük, kb. 200 °C-on (gázon közepes fokozat) max. 10-15 percig sütjük. A sütési idő felénél a tepsit megrázogatva - vagy a türelmes és gyors kezűek akár egyenként is – forgassák meg a rudacskákat! A lentebb ajánlott szószokba mártogatva vendégségben „rágcsálnivalónak” finom borral is fogyasztható (2-3 főre jut belőle) vagy előételként is kiváló (így már 4 főre is elegendő) Avokádós szósz: 1 avokádót villával passzírozzunk szét. 1-1 csipet sóval, borssal, fehér borssal ízesítsük és egy negyed citromot is facsarjunk bele. Zöldfűszeres szósz: 1/2 csomó (1 normál nagyságú fehérrépa zöldje) petrezselymet, 1/2 csomó snidlinget felaprítunk. 2 gerezd fokhagymát szétnyomunk fokhagymanyomóval, vagy ha az nincs, akkor az apróra feldarabolt fokhagymát vastag kés oldalával szétpasszírozunk. 1 nagy doboz (375-450 grammosak a kereskedelemben) tejfölbe belekeverjük a felaprított zöldségeket és a fokhagymát, valamint 1-2 csipet sóval ízesítjük. 1 éjszaka alatt hűvös konyhában (ne hűtőbe tegyük) kellemesen összeérnek az ízek. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: kocso.viktoria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |