| Szeptemberi tésztasaláta receptTésztafélék Hozzávalók: 50 dkg fusilli vagy farfalle, 1 dl olaj, 1 nagyobb csirkemell, 15 dkg szeletelt sonka, 2 marék picit áttört dió, 2 db őszibarack, 2 nagyobb szőlőfürt, 1 db körte, 20 dkg mozzarella, 2 gerezd fokhagyma, egy kávéskanál római kömény, só, frissen őrölt bors. Elkészítés: A tésztát olaj nélküli sós vízben al dente ("ami jó a fognak" - a nem puhára, haraphatóra főzött tészta jelzője) állagúra főzöm. Közben a csirkemellet és a sonkát 1 centi széles csíkokra, a barackot és a körtét (hámozás után) hasábokra, a sajtot kockára vágom. Az olajat egy serpenyőben felforrósítom, beleszórok 1 kávéskanál sót. Félbe vágom a fokhagymákat, az olajban megfuttatom, majd kidobom. A csirkemelleket a római kömény társaságában a tűzforró olajba keverem, pillanatok alatt pirul. Ekkor beleszórom a diót és a sonkát, majd kis lángon pirítom még pár percen át, vigyázva, meg ne égjen a dió. A hasábokra vágott gyümölcsöket hozzákeverem, és még 1-2 percen át párolom, ügyelve, hogy ne puhuljanak meg túlságosan. Egy tálba töltöm a tejszínt, borsozom, és hozzákeverem a serpenyő még meleg, de már nem tűzforró tartalmát, a szőlőszemeket, a sajtkockákat és a leszűrt, de nem leöblített tésztát. Ha kell, sózom, majd 2 órán át hűtőben tárolom, hogy összeolvadjanak az ízek. Tálaláskor pici dióval díszítek minden adagot. Tanácsok: Azért szeptemberi, mert ezekkel az idénygyümölcsökkel készítve a legfinomabb. Az élmény fokozható, ha szőlőmag- vagy dióolajjal készítjük. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |