| Szatmári szilva torta - az ország tortája receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1. 0,34 kg Aszalt szilva 2. 0,06 l Casino Rum 3. 0,07 kg Dió (finom) 4. 0,12 kg Vaj 5. 0,12 kg Porcukor 6. 0,12 kg Egésztojás 7. 0,14 kg Liszt 8. 0,005 kg Sütőpor 9. 0,005 kg Fahéj 10. 0,007 kg Citrom héj 11. 0,003 kg Só 12. 1 db Vanília rúd 13. ----- Marcipán krémhez:---- 14. 0,13 l Tej 15. 0,10 kg Tojássárgája 16. 0,10 kg Marcipán(1x-es) 17. 0,011 kg Keserű marcipán 18. 0,022 kg Cukor 19. ----- Csoki krémhez:---- 20. 0,09 l Tej 21. 0,05 kg Tojássárgája 22. 0,03 kg Kakaó massza 23. 0,06 kg Cukor 24. ----- Szilvapálinkás szirup:----- 25. 0,03 l Szilvapálinka (eredeti) 26. 0,03 l Cukorszirup (50%-os) 27. ----- Betöltéshez szükséges krémek----- 28. 0,35 kg Marcipán alap 29. 0,13 kg Tejszínhab 30. 0,03 kg Zselatin (főzött) 31. ----- ----- 32. 0,20 kg Csoki alap 33. 0,10 kg Tejszínhab 34. 0,02 kg Zselatin (főzött) 35. ----- Főzött zselatin----- 36. 0,25 l víz 37. 0,04 kg Zselatin Elkészítés: Piskóta Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik. A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni. Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk. Krémek A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk. Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le. Szilvapálinkás szirup Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l Cukorszirup (50%-os) 0,03 l Betöltéshez szükséges krémek Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg) Betöltési technológia A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük. Tanácsok: # elkészítés nehézsége: nehéz # elkészítés ideje: 1 óra 30 perc # árkategória: 1.500 - 3.000 között A receptet beküldte: gmmamma Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |