| Sonkás-gombócos leves receptLevesek Hozzávalók: 1 sárgarépa 1 fehérrépa 1 kis karalábé 1/2 fej zeller 5 dkg gomba 1 kis fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál olaj 15 dkg zöldborsó (konzerv) 1 evőkanál liszt 1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából) Sonkás gombóchoz: 1,5 szikkadt zsemle 6 dkg sonka 1 tojás 1 evőkanál vaj 2 evőkanál zsemlemorzsa 1/2 dl tejföl Elkészítés: A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát, és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük, és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót, és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal, és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és forrón tálaljuk. A receptet beküldte: Teráz Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |