| Csontleves alaplé receptLevesek Hozzávalók: velős, csontos, porcos, bőrös részek (fül, farok) marha, borjú, birka, bárány, sertés, pulyka, csirke akár keverve is - szegyporc - marhalábszár-csont, kuglicsont, - gerinccsont (orja) - lapockacsont - velős csont - csirkeláb Elkészítés: Legalább 20 literes fazékban tesszük fel főni, forrás közben a habot leszedjük. Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesítjük (másra nincs szükség; esetleg fokhagyma, zeller, sárga és fehérrépa a végén az utolsó pár órában). 18-24 (36) órán keresztül, nagyon kicsi lángon főzzük, épphogy gyöngyözzön. Minél tovább fő, annál több értékes tápanyag (zsírok, különleges fehérjék, kollagén stb.) oldódik ki, válik szinte teljesen előemésztetté. Amikor a kész, leszűrjük. Akkor megfelelő az alaplé, ha megkocsonyásodik és a tetejére kiül a zsír. Tanácsok: Minden ételbe javasolt belerakni. Befőttes üvegben7-14 napig eláll a hűtőben, ha zsírréteg is zárja. Legcélszerűbb 2-5 dl-es adagokban lefagyasztani, így minden ételhez fel tudjuk használni. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |