| Somlói galuska szarvasgombával receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15 db tojás 30 dkg cukor 30 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 4 evőkanál darált dió 15 dkg pirított dió A sziruphoz: 20 dkg cukor 15 dkg mazsola 5 cl barna rum 2 dkg szarvasgomba A krémhez: 4 dl tej 2 csomag vaníliapuding 4 dl tejszín 40 dkg cukor 6 szem tojás A csokiöntethez: 15 dkg cukor 10 dkg kakaópor 5 dkg vaj Elkészítés: sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet a tojásokkal és a cukorral alaposan kikeverjük, és a tésztát három részre osztjuk. Egyharmadát elkeverjük a kakaóporral, egy másik harmadát a darált dióval, és mindhárom részt külön sütőpapírra lapformára kenjük. A lapokat ezután tepsire tesszük, és 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A sziruphoz a cukrot 4 dl vízzel összeforraljuk, a mazsolát rövid ideig főzzük benne, majd leszűrjük és félretesszük. Ha már kihűlt, a sziruphoz keverjük a rumot és az apróra vágott szarvasgombát. (Egy kevés szarvasgombát tegyünk félre a díszítéshez!) A krémhez a tejet feltesszük forrni. A pudingport a tejszínnel, 12 dkg cukorral és a tojások sárgájával simára keverjük, majd lassan kevergetve hozzáadjuk a forró tejhez, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a forró pudinghoz keverjük. A piskótalapokat leszedjük a sütőpapírról. Alulra fektetjük a diósat, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a mazsola felével, rákenjük a vaníliakrém egyharmadát, végül megszórjuk az apróra vágott pirított dió egy részével. A tetejére helyezzük a kakaós piskótalapot, újabb réteg szirupot, mazsolát, krémet és diót teszünk rá, majd ráhelyezzük a sima piskótalapot, végül ráöntjük a maradék szirupot és krémet, megszórjuk a maradék dióval, és az egészet néhány órára hűtőbe tesszük. A csokiöntethez a cukrot a kakaóport és a vajat 4 dl vízzel összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a sütemény tetejére öntjük, és a félretett szarvasgombával díszítjük. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |