| Somlói galuska másként receptSütemények, édességek Hozzávalók: 3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós) a vaníliakrémhez: 5 dl tej 4 tojássárgája 15 dkg cukor 8 dkg liszt 1/2 rúd vanília citromhéj a sziruphoz: 2,5 dl víz 20 dkg cukor 1 dl rum a töltelékhez: 8 dkg dióbél 8 dkg mazsola 1-1,5 dl rum 1 evőkanálnyi kakaópor a csokoládéöntethez: 15 dkg étcsokoládé 25 dkg cukor 1,5 dl víz 1 dl rum a habhoz: 6 dl tejszín Elkészítés: A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni. Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |