| Sertéstarja tepsiben sütve burgonyával receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 1,50 kg burgonya, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 15 dkg vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonna, kevés disznózsír vagy olaj. Ízlés szerint: só és őrölt fekete bors. A tepsi kikenéséhez 5-6 dkg disznózsír. A fokhagymás olajhoz: 4-6 gerezd fokhagyma, fél dl napraforgó olaj, só. Elkészítés: A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, majd fokhagymapréssel a levét kinyerjük, amihez 4-5 evőkanál olajat, kevés sót adunk, és összekeverjük. A húst szeletekre vágjuk, majd kissé megpotyoljuk (klopfoljuk), és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés forró zsíron vagy olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. A burgonyát megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy magas peremű tepsit vékonyan kikenünk disznózsírral, és a burgonya felét elrendezve beletesszük, majd meghintjük sóval. Erre rátesszük a hússzeleteket, amiket előbb a fokhagymás olajjal megkentünk. Most újabb burgonyasor következik, amit szintén megsózunk.A tetejükre rakjuk a kakastaréjra szeletelt szalonna szeleteket és alufóliával letakarva egy órán át sütjük. Ezután fólia nélkül is kb 40 percig Ekkor a tetejéról a szalonnát levesszük, megkenjük tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőbe visszatéve rápirítjuk a sajtot. A szalonna szeletekkel díszítve forrón, idény salátával tálaljuk. Tanácsok: Adag 6-8 személy részére Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |