| Sertésnyelvpörkölt, pikáns burgonyafőzelékkel receptHúsételek Hozzávalók: 5 db sertésnyelv 2 db közepes vöröshagyma 1 db nagyobb zöldpaprika 1 db nagy paradicsom 2 gerezd fokhagyma őröltpaprika,só,bors,őröltkömény, Burgonyafőzelékhez: 80 dkg burgonya 1 db vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 db babérlevél ételízesítő, kevés őröltpaprika, csapott evőkanál mustár 1,5 dl tejfel Elkészítés: Sertésnyelvet forró vízbe teszem és kb 15 percig főzöm.Utána hidegvízbe merítem és késsel/kaparással/ megtisztítom a nyelv érdes bőrétől. A nyelvet 1,5 cm-es darabokra vágom .Majd pörkölt alapot készítek a fent felsoroltakból.A zöldségeket minnél apróbbra vágom lehetőleg.Pár perc fonnyasztás után rádobon a nyelvet,megkeverem sózom,borsozom,őrölt köményt teszek bele egy keveset és annyi vizet öntök rá hogy éppen 3/4 részig ellepje.Fedő alatt párolom puhára,de vigyázva a lé mindig annyi legyen,hogy a végén egy jó szaftos pörkölt készüljön belőle. Burgonyafőzelékhez a burgonyát megtisztítom és kockára vágom.A vöröshagymát apróra vágom és kevés zsiradékon üvegesre párolom,szórok bele egy kevés pirospaprikát ,épp hogy csak színe legyen a főzeléknek tőle,majd felengedem vízzel és felforralom.Teszek bele babérlevelet,zúzott fokhagymát,majd ráöntöm a burgonyát és annyi vizet hogy épp ellepje.Ízesítem ételízesítővel,majd lefedve puhára párolom.Ha megpuhult a burgonya,1/3-ad részét kiszedem egy olyan edénybe,amelyben összetudom botmixerrel turmixolni, hozzákeverem a tejfölt , a mustárt és ezzel is összeturmixolom.Ezt a sűrítményt visszaöntöm a burgonyára megkavarom és összeforralom.Ezzel el is készült a főzelék,közben a nyelv is puhára párolódott,jöhet a tálalás. Tanácsok: Az így elkészített sertésnyelvpörkölt íze nagyon hasonlít a zuzapörkölthöz.Csak jóval olcsóbb ,és az így elkészített főzelék nem tartalmaz zsírt és lisztet,mert a saját anyagával sűrítettük. Elkészítési idő: 150 perc A receptet beküldte: roxford Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |