Tutireceptek.hu fejléc

Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg) recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
(6 személyre):
1,2 kg csontozott bőrös karaj
1-1,5 evőkanálnyi durva só
5 dl víz vagy vörösbor
2-3 babérlevél
(ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)

Elkészítés:
Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit).
A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250 °C-on.)
Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld.
(Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni. A ropogós pörc három titka:
1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig,
2. minden közbe szórj sót,
3. vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.)


A receptet beküldte: almeno


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Ropogós sajtos lapok » Ropogós uborka » Ropogós müzliszelet » Ropogós mézes keksz
» Ropogós csirkesaláta » Ropogós garnélarák » Ropogós diós » Vékony, ropogós pizza
» Metéltropogós » Ropogós kacsacombok » Krumplis ropogós » Ropogós szűzérmék
» Sertéskaraj parasztosan » Sajtos sertéskaraj Update1 » Avasi sertéskaraj. » Csokis ropogós


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.