Tutireceptek.hu fejléc

Sárgarigó kocka recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tészta
70 dkg liszt
20 dkg zsiradék (zsír, vaj, Ráma)
15 dkg porcukor
1 nagyobb csipet só
1 egész tojás és 2 tojás fehérje
1 cs. szárított élesztő
szükség szerint kefir, joghurt, tej
1 evőkanál kakaó por


Töltelék
35 dkg darált dió
20 dkg kristály cukor
35 dkg barack lekvár
1 egész citrom reszelt héjja, fél citrom leve

Bevonat
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
fél citrom leve

Elkészítés:
A liszttel elkeverjük az élesztőt, sót és össze dolgozzuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a por cukrot az egész tojást, a két tojás fehérjét és annyi kefirt, joghurtot vagy tejet, hogy jól gyúrható, lágy tapintású tésztát kapjunk. A tészta harmadrészét külön vesszük és egy kanál kakaóporral és a lágy állag megőrzése miatt egy evőkanálnyi folyadékkal (kefir, joghurt, tej) összegyúrjuk. A kétféle tésztát liszttel megintjük, konyharuhával letakarva langyos helyen pihentetjük, még a tölteléket elkészítjük, kb. 30 perc.
A diót ledaráljuk, hozzá keverjük a kristály cukrot és a reszelt citrom héjjat. A lekvárt a fél citrom levével elkeverjük.
Egy közepes méretű tepsit zsírral kikenjük, liszttel meghintjük.
Itt az ideje a sütő bekapcsolásának, előmelegítésének.
A nagyobb darab fehér tésztát ketté vesszük. Az egyik darabot lisztezett deszkán tepsinél kicsit nagyobb méretűre nyújtjuk és kibéleljük a tepsit vele úgy, hogy a széleket is fedje. A tésztát megkenjük a citrommal ízesített lekvár felével, erre szórjuk a cukros, citrom héjjal ízesített diót. Most a barna lapot nyújtjuk ki, tepsi nagyságúra, erre kerül a lekvár másik fele, majd a maradék diós keverék. A második fehér tésztát kinyújtjuk és ez kerül legfelülre. Villával sűrűn megszurkáljuk és az előmelegített sütőben (sütőtől függően) 35-45 percig sütjük. Én 200 fokon, alsó-felső lángon kezdem sütni 15 percig, majd 180 fokon további 20 percig.
Még a sütemény sül, 2 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral és a fél citrom levével habosra keverjük.
Sütést követően a tésztát azonnal táblára borítjuk és még a forró tésztára kenjük a cukros tojás masszát. Mikorra a tészta kihűl a tetején az öntet is megdermed.
Hűlés után kb 5x5 cm-es kockákra, vagy keskenyebb szeletekre vágjuk.

Tanácsok:
Dió helyett használhatunk dejót, mandulát, mogyorót is. A dióbelet darálás előtt kicsit meg is piríthatjuk, nagyon zamatos lesz.
Nem diétás, de nagyon finom és mutatós sütemény.

Elkészítési idő: 100 perc

A receptet beküldte: cel


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Pudingos csokoládés kockák » Sárga krémes kekszkocka » Böllér kocka » Nagymamám kókuszkockája
» Kókusz-krémes kocka » Finom meggyes kocka » Kókuszos kocka UPDATE1 » Kókusz kocka -csokis-
» Diós-rumos fincsi kocka » Húsos zöldségkocka » Gyümölcs kocka » Fűszeres kevert kocka
» Tejfölös túrókocka » Zebrakocka sütés nélkül » Mézes-rumos-kakaós kocka » Néger kocka (gluténmentes)


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.