| Sajtos-borsos őzgerinc borban főtt körtével receptHozzávalók: Egy bő kilós-másfél kilós darab őzgerincről óvatosan lefejtjük a húst, majd borsos-fokhagymás-vöröshagymás-borókás-ecetes(vörösborecet) pácban érleljük min. 4-5 napot. Ezután lecsöpögtetjük és kétujjnyi szelekre vágjuk, majd ezeket a szeleteket félbevágjuk úgy, hogy a végén egy kis darab megmaradjon. Szétfordítjuk a húst, így egy nagyobb darab szeletet kapunk. Ezeket kiklopfoljuk, majd pár szál fiatal sárgarépa, petrezselyem, egy darab zeller, egy csipet pirospaprika, bors és só társaságában bő vízben feltesszük főni(nagyjából, mintha húslevest főznénk). Miután a szeletek félig megfőttek, kivesszük a főzőléből, lecsöpögtetjük, megszórjuk fehérborssal, sóval, csomborral, egy csipettárkonnyal és vajban, vagy olívaolajban, fedő alatt szép barnára, puhára sütjük. Amíg forróak a kisült szeletekre fektessünk egy vékony szelet zsíros pannónia/óvári sajtszeletet esetleg egy vastagabb mozzarellát vagy félbevágott camembert-t, hogy ráolvadjon a húsra. Elkészítés: A körtéket úgy számoljuk, hogy egy főre min. 2 szelet húst számoljunk, és szeletenként egy fél körtét. A körtéket(ha lehet, akkor keményebb Vilmos, vagy Bosh kobakja) felhasználás előtt hámozzuk meg, vágjuk félbe, és magozzuk ki. Bő két liter bort felteszünk forrni, közben elkeverünk benne 5-7 evőkanál mézet, 8-10 szem szegfűszeget és egy mokkáskanál feketeborsot, majd mikor forr, beletesszük a félbevágott körtéket és 10-20 perc alatt megfőzzük, majd a borból kivéve lecsöpögtetjük és megszórjuk őket egy kevés fahéjjal. Tanácsok: Tálaláskor minden tányérra tegyük ki külön a sajtos húst, tegyük köré a körteszeleteket, és az asztalra kitéve kínáljunk mellé burgonyakrokettet vagy párolt zöldséget. Jól illik hozzá valamelyen jégbor,vagy egy fűszeresebb fehérbor(pl. Cserszegi fűszeres, vagy egy muskotály) Jó étvágyat hozzá! A receptet beküldte: almeno Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |