Tutireceptek.hu fejléc

Rozskenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
30 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű
• 20 dkg világos rozsliszt (teljes kiőrlésű)
• 4 - 5 evőkanál kovász
• Só (ízlés szerint)
• pici zsír
• 1 tojás
• annyi langyos víz, hogy közepes keménységű legyen a tészta
ízlés szerint egy kis őrölt köményt és őrölt borsot is lehet bele tenni

Elkészítés:
1. A hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk, majd tálba tesszük, és kelesztjük. Én reggel dagasztom be, és estig hagyom kelni. Nem kel meg annyira, mint az élesztős kenyér.
2. Ha megkelt, deszkára borítjuk, gyengéden átgyúrjuk, megformázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (kerámia sütőformám van, abba nem kell papír, és nem kell kizsírozni sem)
3. Tetejét rozsliszttel meghintjük, bevagdossuk, és még kb. 40 percig hagyjuk kelni. (ezt a lépést időhiány miatt kihagyom)
4. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük. (letakarva sütöm kb. 1 óráig, utána meg addig, míg piros nem lesz, és a széle elválik a sütőformától). Nagyon kell rá figyelni, hogy az alja ne égjen meg, de a közepe is átsüljön.
Természetesen élesztővel is meg lehet csinálni. Akkor langyos vízbe kell megfuttatni az élesztőt, és elég neki 1-2 óra kelés.


A receptet beküldte: gabrietta


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Savanyú rozskenyér » Tiszta rozskenyér » 30 perces rozskenyér » Teljes kiőrlésű rozskenyér
» Bagel II. » Gombás töltött kifli » Rántott töltött kifli » Ír szódakenyér
» Kenyér alaptészta » Sós perec » Vörösáfonyás péksütemény » Hidegen kelesztett lángos
» Zsíroskenyér másképpen » Sajtos huziga kenyér » Csapati » Szendvicsbriós


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.