| Sajtos huziga kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 42 dkg liszt: IR: én 28 dkg durumlisztet és 14 dkg tk.rozslisztet tettem bele 1 ek. cukor : Xillit vagy esetleg fruktóz 2,1 dkg élesztő 1 kk. só 140 ml tej 2 tojás 4 dkg vaj 10 dkg cheddar sajt :trappista és füstölt sajt maradékot tettem bele A rétegek közé: 4 dkg olvasztott vaj 10 dkg cheddar sajt itt is a fenti sajtok, ide talán jobb a füstölt sajt Elkészítés: A lisztet összekeverem a sóval, cukorral. A vajat felolvasztom, hozzáadom a tejben feloldott élesztőhöz és beleütöm a tojásokat is. Dagasztógéppel összedolgozom a liszttel, közben beleszórom a reszelt sajtot, majd hagyom, hogy a gép helyes kis gömbőcöt gyúrjon. Nedves konyharuhával letakarom és a duplájára kelesztem. Ha megkelt, lazán átgyúrom és kb. 30x30 cm-es négyzetlappá nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, és egyenletesen megszórom a reszelt sajttal. A négyzetlapból 6 csíkot vágok, és egymásra illesztem őket (közben jól lenyomkodom a rétegeket, hogy minél jobban egymáshoz tapadjanak). A kapott „tornyot” is 6 részre vágom, és a vágási felületükkel fölfelé egy 30x12-es sütőformába helyezem őket, a lehető legszorosabban. Hagyom, hogy a duplájára keljen, majd 170 fokon kb. 40 percig sütöm. Ha nagyon pirulna, fóliát teszek rá. Isteni lett. Lehet melegen tördelni, de ha kihűlt, szeletelni is. Elég kiadós. Ha van szilikonformátok, abban süssétek, hogy jobban ki lehessen szedni. Tanácsok: A kenyér, amit nem kell szeletelni, nyugodtan nekiugorhatunk kézzel, sőt kötelező, mert szeletelve elveszti réteges állagát. Langyosan a legjobb körülülni és már huzigálhatjuk is a sajtos rétegeket. Ha hétvége, akkor kenyérsütés! Na nem mint ha hétköznap nem lehetne, de a szombat reggel számomra elképzelhetetlen friss, ropogós házipéksüti nélkül. Ez a kenyér pedig az egyik legjobb választás a hétvégi meghitt családi reggelik eltöltésére. Elég előző este bedagasztani és betenni éjszakára a hűtőbe, reggel kis pihentetés után máris dolgozhatunk vele. Az eredmény pedig az abbahagyhatatlanul finom kategóriába sorolható. Kívül ropogós, belül puha és eszméletlenül sajtos. A receptet beküldte: zso.m Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |