| Rozmaringos oldalas receptHúsételek Hozzávalók: 1,2 kg bőrös, húsos, sovány malacoldalas 10 gerezd fokhagyma 1 nagy fej hagyma 1 citrom 2 ág (20 cm-es) rozmaring 1,5 dl félszáraz rozé 1 evőkanál méz 8 mandarin 3 újhagymaszár/snidling Elkészítés: A húst leöblítjük, vízszintesen kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, könyvszerűen kinyitjuk, és minden oldalán bedörzsöljük sóval. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk. A rozmaringágakat leöblítjük, az egyikről leválasztjuk a levélkéit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A hús alsó lapját megkenjük 4 gerezd áttört fokhagymával, megszórjuk a rozmaringlevélkékkel, (frissen) őrölt borssal, és ráreszeljük a citromhéjat. A felső húslapot az alsóra nyomkodjuk, hústűvel betűzzük. Bőrös oldalával lefelé sütőedénybe fektetjük a húst, mellédobjuk a hagymát, a maradék fokhagymát és rozmaringot. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). Megfordítjuk a húst, bőrét késheggyel bekockázzuk. A maradék 1/2 dl borban elkeverjük a mézet, megkenjük vele a húst, aztán 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) kapcsolunk, és a mézes borral kenegetve barna-ropogósra sütjük (25-30 perc). A mandarinokat meghámozzuk, gerezdekre nyitjuk, de nem bontjuk szét. A zöld hagymaszárat/snidlinget felaprózzuk. A húst vágólapra emeljük, nem túl vékonyan felszeleteljük, majd tálra rendezzük, végül a mandarinnal és a hagymaszárral/snidlinggel díszítjük. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, és külön tálkában kínáljuk. Hasábburgonya, hagymás tört burgonya illik hozzá. Egyéb gyümölcsköretet, befőttet is adhatunk mellé. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |