| Rozmaringos becsinált leves (eredeti erdélyi recept) receptLevesek Hozzávalók: (4 személy részére) 1 kisebb feldarabolt csirke, 50 dkg leveszöldség: (1 kisebb karalabé, vagy 1 szelet, hajastól 1 kicsi fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kicsi vagy egy szelet zeller, sárgarépa, petrezselyem gyökér) nyáron 1 egész zöldpaprika, 1 egész paradicsom, 1 kiskanál szárított rozmaring (de finomabb a friss, zöld ágacska) 1 mokkáskanál pirospaprika, pár szem fekete bors, 1 púposkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 dl tejföl, citromlé, citromsó a savanyításhoz, só, csipet cukor, delikát Elkészítés: Egyszerre, fűszerek nélkül rakjuk a fazékba a hozzávalókat, felöntjük befedésig vízzel, szemes borsot szórunk közzé, habzásig felfőzzük, letisztítjuk, kicsi lángon kolytortatjuk. Mikor készre puhultak sóval, delikáttal, cukorral ízesítjük, levesszük a tűzről. Az olajon, a liszttel vékony rántást készítünk( én csak habarok), beleforgatjuk a rozmaringot, (nem égetjük, mert keserű lesz), felengedjük egy pici hideg vízzel. Közben leszűrjük a levesünket, visszarakjuk a tűzre, felengedjük az átszűrt rántással, nyakon cserdítjük 1 dl tejföllel, ízlés szerint savanyítjuk, fedő nélkül felfőzzük, majd lefedve vagy 15 percig érleljük az ízeket Tanácsok: (Az érdekes, Erdélyben használt kifejezéseket direkt hagytam bent. Gondolom, ez nem teszi elkészíthetetlenné...) A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |