| Részeges Eri-pogi teljes kiőrlésű lisztből receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 1/2 kg tk. liszt 25 dkg margarin/20 dkg vaj 2 dkg élesztő+1 teáskanál cukor 1 dl langyos tej 2 tojás 2 dl tejföl 2 táskanál só kb. 20 dkg sajt (lehet füstölttel keverni) Elkészítés: Az élesztőt a cukorral felfuttatom a langyos tejben. A lisztet elmorzsolom a margarinnal/vajjal. Beleteszem a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót. 1 egész tojást és 1 ságáját. (A tésztába is lehet tenni egy marék sajtot, de nem mindig szoktam.)Lágy tésztát dagasztok. Kb. 1/2 órátz pihentetem kelesztőtálban vagy letakarva de akkor HUZAT MENTES, MELEG HELYEN. Ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyújtom, szórok rá sajtot és összehajtogatom. Rögtön újra nyújtom, sajtot szórok rá és újra hajtogatom. A harmadik nyújtásnál másfél ujjnyira hagyom, bekockázom a tetejét, és kiszaggatom. Annyira lágy a tészta, hogy a szaggatásnál nem lesz maradék, mert szépen "alakítható" a szaggatóhoz a tészta. (Szinte kalács lágyságú a tésztám!) Utána "megszeretgetem" a pogikat, azaz az oldaluknál megsodrom őket. Ez el is maradhatna, mert elég magas a tészta, de én szeretem babusgatni őket. A magmaradt tojásfehérjét egy kis tálban KICSIT felhabosítom. Egy mély tányérba meleteszem a reszelt sajtot, és a pogikat belemártom a fehérjébe, majd jó alaposan belenyomom a sajtba. Tepsibe teszem őket, de nem túl szorosan, mert akkor nem lesz részeges. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöm őket. (Nekem átlag 60 db pogi lesz egy adagból.) Tanácsok: Nem vicc, a siker titka, hogy nem szabad túl keménynek lenni a tésztának! Kenyérsütő géppel is össze lehet állíttatni és megkeleszteni a tésztát. Ma próbáltam először tk. liszttel és isteni lett, gyönyörűen megkelt. Elkészítési idő: 90 perc Kalóriatartalom: 73/db kcal Szénhidráttartalom: 5,7/db gramm Zsírtartalom: 5,4/db gramm A receptet beküldte: EriAnyó Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |