| Pikáns sütõtök krémleves receptLevesek Hozzávalók: 1 nagy sütőtök (1-1,5 kg) 2 evőkanál olíva olaj 1 evőkanál vaj/margarin 1 fej apróra vágott vörös hagyma kb. 1 liter erőleves (csirke, marha) 2 nagy, hámozott, felkockázott krumpli 2 teáskanál reszelt narancshéj 1 teáskanál curry por Tabasco szósz vagy chilli szósz csípős paprika ízlés szerint só szemes bors az ízesítéshez 2 evőkanál pirított tökmag Elkészítés: Vágjuk félbe a megmosott sütőtököt a közepénél, és szedjük ki kanállal a magokat és a magházat. Távolítsuk el a tök héját, majd vágjuk kockákra a tök-húst. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olíva-olajat és a vajat. Amikor a vaj teljesen elolvadt hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. 2-3 percig pirítjuk üvegesre, de vigyázni kell, hogy el ne égjen. Ha megpirult, akkor adjuk hozzá a sütőtököt, a húslevet és a krumplit, majd állítsuk nagy lángra a tűzhelyet. Miután felforrt a leves, állítsuk ismét alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet, tegyünk fedőt a lábasra, és addig főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ez kb. 20-25 perc. Amikor megpuhultak a zöldségek szűrőkanállal szedjük át egy turmixgépbe egy kis lével, vagy merülő-mixerrel pépesítsük a levest. Adjuk hozzá a narancshéjat, a fűszereket, curry port, sót, borsot. A leves elkészül néhány perc folyamatos kavargatás közbeni forralás után. A pirított tökmagot rászórjuk és úgy tálaljuk. Tanácsok: Aki nem akarja nagyon krémesnek a levest, az rakjon bele max. 1 kg-ot. Egy adag (kb. 2 dl): Koleszterin: 5 mg Nátrium: 147 mg Fehérje: 9 g Rostanyagok: 3 g Kalóriatartalom: 200 kcal Szénhidráttartalom: 28 gramm Zsírtartalom: 7 gramm A receptet beküldte: tigirl18 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |