| Pastitsio (görög lasagne) receptEgytálételek Hozzávalók: 450 g apróra vágott sovány marhahús 300 ml marhahúsleves 225 g makaróni 175 g Kefalotiri vagy Cheddar sajt 120 ml tej 120 ml natúr joghurt 50 g vaj 40 g sima liszt 2 evõkanál olívaolaj 2 összenyomott fokhagymagerezd 2 teáskanál paradicsompüré 1 finomra vágott nagy hagyma 1 teáskanál õrölt fahéj 1 teáskanál õrölt kömény 1 evõkanál aprított friss menta só õrölt fekete bors Elkészítés: Felforralunk egy fazék enyhén sós vizet. Beletesszük a makarónit, 8 percig, vagy a csomagolásán olvashatók szerint fõzzük. Lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük, újra lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben elõmelegítjük a sütõt 190 fokra. A felhevített olajban a hagymát és a fokhagymát, 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott marhahúst, s addig pirítjuk, amíg megbarnul. Belekeverjük a húslevest, a paradicsompürét, a fahéjat, a köményt és a mentát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis lángon 10-15 percig fõzzük, míg a szósz sûrû nem lesz. Ezután egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lisztet teszünk bele, 1 percig pirítjuk. Levesszük a tûzrõl, fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a joghurtot. Visszatesszük a tûzre, kis lángon, még 5 percig fõzzük. Elkeverjük benne a sajt felét, sózzuk, borsozzuk. A makarónit a ezzel sajtszósszal elegyítjük. Nagy tûzálló tál aljára terítjük a makaróni egyik felét. Erre jön a húsos szósz, majd a makaróni másik fele. Rászórjuk a maradék sajtot, és 45 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. A receptet beküldte: Dizzz Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |