| Lasagne - Sylvia81 módra receptHúsételek Hozzávalók: 70 dkg darálthús 350-400 gramm sűrített paradicsom 1 doboz lasagnelap (15 db 9*17 cm-es lap) (legjobb a Barilla) kb. 10-15 deka reszelt sajt (vagy egy 125grammos szeltelt, vákumcsomagolt sajt) 1 liter tej kevés olaj tepsikenéshez margarin só oregano bazsalikom Vegeta/Delikát (szárított zöldségkeveréket használok, de el is maradhat) őrölt bors kakukkfű (elmaradhat) fokhagymagranulátum (vagy friss fokhagyma, nyomón áttörve) szárított-morzsolt petrezselyemzöld Elkészítés: A szószt készítjük el először. Ehhez a húst megpirítjuk, majd beleöntjük a sűrített paradicsomot. A fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Akkor jó, ha kicsit túlfűszeres és majdnem sós. (A tészta fel fogja venni, de a bátortalanok először próbálhatják "normálisra" fűszerezve is.) Kicsit hagyjuk rotyogni, de csak pár percig, hogy a fűszerek elkezdjék leadni az ízüket. (Igazából, ha a tűzön hagyjuk, mire beleszórunk mindent, már majndem jó is.) Ha kell, ekkor még utánafűszerezzük. Ezután felöntjük a tejjel. Újból felforraljuk. Ekkor már hiába kóstoljuk, nem sok ízét fogjuk érezni, ezért már ne szórjunk bele semmit. Ha megint forrni kezd, lehúzhatjuk a tűzről. Kikenjük a tepsit (jénainál el is maradhat). Eközben a szószban kicsit leülepszik a husi, így könnyebben tudunk a tetejéről a levéből venni. Egy keveset a tepsi aljára kanalazunk, annyit, hogy pont elterüljön az alján (minél kevesebb hússal). Erre jön az első sor nyers, száraz tésztalap. Megint kanalazunk rá a szószból, ügyelve, hogy a husi egyenletesen legyen rajta, és leve is mehet rá rendesen (úgyis sok van, azért kell az 1 liter tej). Megint egy sor tészta, megint szósz, de itt már ügyelünk, hogy a hús java ide kerüljön, mert a harmadik sor tésztára már nem igazán kell belőle (hiába a tetején a sajt, a felső tészta feletti húsdarabok kiszáradnak sütés közben). A harmadik sor tésztára megy a szósz maradéka, a fentiek miatt minél kevesebb hússal. A kanállal, amivel eddig a szószt öntögettük, alaposan, de óvatosan (hogy a lapok el ne törjenek) megnyomkodjuk a tésztát, hogy az esetleges buborékok kijöjjenek a rétegek közül (különben a felső réteg tészta púpos lesz és nem is puhul meg rendesen). Ezután rászórjuk a reszelt sajtot, vagy ráteregetjük a sajtlapokat. Betoljuk a sütőbe. Gázsütőben közepes lángon, villanyosban 160-200 fokon, légkeverésesben 150-160 fokon sütni kezdjük. Akkor jó, ha a teteje kicsit már megpirult, pontosabban aranybarna (fokozottan figyelje a folyamatot az, aki légkeverésesben csinálja), és az aljában már nem látszik sülés közben a buborékolás. Ez kb. 30-50 perc, sütőtől függően. Miután kivettük, lehetőleg várjunk kb. fél órát a tálalásig, mert akkor sokkan szebben lehet szeletelni. Tanácsok: Az adag kb. egy 24*33 cm-es tepsihez elegendő. Ha jénaiba csináljuk, a kikenés el is maradhat (én sose szoktam). Az én jénaimban 1 sor tészta 5 lapból áll, ebből 4et hosszú oldalával egymás mellé, kicsit egymásra helyezek, az 5. hosszában félbetörve a jénai hosszú oldalára fektetve kerül. Ez egy viszonylag alap recept, lehet még turbózni gombával, olívabogyóval, vagy bármi más földi jóval. :) Jó étvágyat! A receptet beküldte: Sylvia81 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |