| Párnafánk receptSütemények, édességek Hozzávalók: 500 g finomliszt 80 g kristálycukor 2 tojássárgája 30 g élesztő 300 ml langyos tej csipet só 1 citrom reszelt héja olaj a sütéshez sárgabaracklekvár kevés kimaradt tojásfehérje Elkészítés: 100 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 10 g kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, és a tojások sárgáját. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a masszához a maradék langyos tejjel együtt. Kézi dagasztóval az egészet alaposan dagasszuk ki, majd letakarva fél óráig hagyjuk kelni a tésztát. Amikor legalább a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 0,3-0,4 cm-re, és fánkszaggatóval szaggassunk nagy korongokat belőle. Minden korong közepébe tegyünk egy kiskanálnyi sárgabaracklekvárt. A kimaradt tojásfehérjét villával verjük fel, majd kenjük meg vele a fánkok széleit. Ezután hajtsuk félbe óvatosan, nehogy a lekvár kifolyjon belőle, és ujjainkkal jól nyomkodjuk össze a széleket. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és az elkészített fánk párnácskák mindkét oldalát süssük aranybarnára. Melegen tálaljuk porcukorral meghintve. Készítsünk el előre minden fánkot, hogy a sütésnél gyorsan lehessen a forró zsiradékba tenni őket. Nagyon rövid idő alatt megsül mindkét oldala. Porcukorral, vaníliás cukorral hintsük meg a fánkokat. Tálalásnál vigyázzunk, a lekvár tovább marad forró a fánkok belsejében. Egy kis barackpálinkával elkeverve a lekvárt, még pikánsabbá tehetjük ezt az édességet, kizárólag felnőtteknek. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |