| Cruffin receptSütemények, édességek Hozzávalók: 30 dkg liszt 5 dkg olvasztott vaj 1 cs. szárított élesztő vagy 2 dkg friss élesztő (nekem ezzel jobban tetszik) 5 dkg cukor 140 ml langyos víz 1/2 tk. só 12,5 dkg szoba hőmérsékletű vaj (ezzel fogjuk lekenni a tésztát) Elkészítés: A vízben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukorral és 10 percig pihentetjük. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Ezután belekeverjük az felfutott élesztőt, majd az 5 dkg olvasztott vajat és alaposan, de tényleg alaposan, mondom nagyon alaposan kidagasztjuk. :D Egy tálat kivajazunk, beletesszük a rugalmas, simára dagasztott tésztát és duplájára kelesztjük. Amikor szépen meghízott, 6 részre vágjuk és egyenként gömbölyítjük őket. Kb. 10 percig pihentetjük a gombócokat. Ezután egyenként nagyon hosszúra és nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a szobahőmérsékletű vaj egy részével, amit a tészta kíván (a 12,5 dkg nem biztos, hogy elfogy a hat csíkra, nem kell megijedni) és szorosan feltekerjük a tésztát, miközben kicsit kiféle nyújtjuk a tekercset. Megint pihenni hagyjuk a tésztát. Egy jó nagy késsel, amit nem árt megvajazni, hosszában kettévágjuk, tehát lesz 12 db hosszú, félbevágott kukacunk. :) A kukacokat feltekerjük, mint egy brióst és a muffin sütő mélyedéseibe tesszük őket.Úgy tekerjük, hogy a vágott szél kifelé nézzen, így lesz szép leveles a sütink. Megint pihentetjük a sütiket, amíg jól belehíznak a lyukakba. Addigra bemelegítjük a sütőt jó forróra. 20 perc alatt megsülnek a cruffinok, de kb. 10 perc után takarjuk le őket papírral, hogy nem égjen meg a teteje. Rácsra szedjük és hagyjuk egy kicsit hűlni őket. Addig nyomózsákba tesszük a kedvenc lekvárunkat, én szamóca és baracklekvárt használtam. Hogy könnyebb legyen megtölteni őket egy evőpálcika (vagy bármi vékony pálca) segítségével egy kis lyukat szúrunk a közepébe. Megtöltjük a lekvárral, megszórjuk porcukorral. A receptet beküldte: Lolita63 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |