| Parasztkenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: Kb. 1 kg-os kenyérhez: 50 dkg Bl55 finmliszt 10 dkg Rl60 fehér rozsliszt (rozsláng) 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt kb. 4,2 dl víz 1 tk. szárított élesztő vagy 1 dkg friss 2 tk. só Elkészítés: 20 dkg finomlisztből, az élesztőből és 2 dl hideg vízből kovászt készítünk, letakarva kb. 18 órán át érleljük. Másnap a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, kb. 20-30 pecen át nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 30 percet, akkor finoman átgyúrjuk, és másfél órán át letakarva kelesztjük. Ezután néhány mozdulattal megformázzuk, és további 1 órán át kelesztjük. Forró, gőzös sütőben sütjük, kb. egy órán át. Tanácsok: Az egyik legfinomabb kenyér szerintünk, főleg, ha a kovász valóban jó érett, és nem sajnáljuk az időt a dagasztásától. A dagasztást egyébként célszerű dagasztógépben, vagy a kenyérsütő megfelelő programján készíteni, ekkor 20 perc elegendő. Ugyanebből a tésztából egy-két evőkanállal több vízzel kitűnő zsemle vagy kifli készíthető hasonló módon, valamivel rövidebb kelesztési időkkel. Fél adag tésztából 8 közepes méretű péksütemény süthető. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |