| Palócleves Gundel módra receptLevesek Hozzávalók: 30 dkg ürücomb v. lapocka színhús (lehet birka, bárány), 1 nagy fej hagyma, 50 gr zsiradék, 1 kk. édesnemes pirospaprika, 20 dkg burgonya, 25 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, 1 csipet őrölt köménymag, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, só Elkészítés: A faggyútól, hártyáktól gondosan megszabadított, megmosott húst apró kockákra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A megtisztított, reszelt hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. Mérsékeljük a tüzet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot, és fedő alatt, saját levében csaknem puhára pároljuk. Közben külön-külön lábaskában, enyhén sós vízben félpuhára főzzük a babérlevéllel a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, ill. a megtisztított, felaprított zöldbabot, majd a levükkel együtt az ürüpörkölthöz adjuk. A lisztet simára keverjük a tejföllel, a levesbe habarjuk, jól összeforraljuk, amíg csak az összes belevaló meg nem puhult. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott kaporral, a babérlevelet eltávolítjuk. Tanácsok: Ezt a mennyei étket a Gundel dinasztia doyenje, Gundel János alkotta Mikszáth Kálmán író, a "nagy palóc" kedvére, de a sok-sok nem nagy és nem palóc örömére is, s azóta már klasszikusnak számít, hívják "Mikszáth-leves"-nek is. (Én a burgonyát és a zöldbabot nem külön, hanem amikor a hús puha, akkor együtt főzöm meg a hússal.) A receptet beküldte: bnedora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |