| Osso bucco receptHúsételek Hozzávalók: 4-6 szelet csontos borjú-, vagy marhalábszár (a borjú az igazi) 30 dkg póréhagyma (vörös is jó, de póréból az igazi :) 50 dkg paradicsom 30 dkg sárgarépa 20 dkg gomba 30 dkg zellergyökér 20 dkg angol zeller (halványító, illetve szárzellernek is nevezik) 2 dl sűrített paradicsom 1 narancs reszelt héja és leve 1 citrom reszelt héja 4 dl fehérbor 2 gerezd fokhagyma 5-6 ágacska kakukkfű 2 db babérlevél 1 ág rozmaring 2 dl olíva olaj kis csokor vágott koriander vagy petrezselyem só 2 leveskocka frissen őrölt bors 1 kávéskanál őrölt fahéj 2-3 szem szegfűszeg Elkészítés: Ez az étel egyszerűen isteni, mennyei ízorgia! A lábszárszeleteket sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, lisztben megforgatjuk és két evőkanál felhevített olíva olajon mindkét oldalukat enyhén megpirítjuk és egy nagyobb, magas peremű tepsibe vagy sütőtálba helyezzük. A húsokat körberakjuk a negyedekre vágott paradicsommal és félretesszük. Elkészítjük a zöldséges ragut: A maradék olíva olajhoz hozzáöntünk 2 dl-t, rádobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd következik az apró kockára vágott sárgarépa, zellergyökér és szárzeller. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprózott gombát, a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket (kakukkfű, koriander/petrezselyem, babérlevél, rozmaring), végül a paradicsomszószt, a babérlevelet, a citrom és narancs reszelt héját, a narancs levét, a bort, a leveskockát, a fahéjat és a szegfűszeget. Néhány percig pároljuk, majd a zöldséges ragut ráöntjük a a tepsiben levő hússzeletekre és paradicsomra. Ha szükséges sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. A tepsit alufóliával letakarjuk, és kb. 180 fokos sütőben vaj puhára pároljuk. (A hústól függően legalább 2-3 óra és ez komoly!) Sütés közben néhányszor megnézzük, és ha a lé elpárolgott, vízzel vagy borral pótoljuk. Tálaláskor a ragut a hús tetejére kanalazzuk, köretként mozzarellás polentát készítünk hozzá (lásd a receptek közt :) száraz vörösborral kínáljuk. Tanácsok: Az előkészületekkel együtt soká tart ezt a finom ételt megfőzni, ezért érdemes előtt való nap előrekészülni és a hűtőben tárolni a hozzávalókat. Vendégvárónak tökéletes, mert nem purcantjuk ki magunkat a lakoma előtt, mindent csak be kell vágni tepsistül a sütőbe: Ezért érdemes: - a húst elősütni - zöldségeket előre megpárolni - polentát feldarabolni és tányérra tenni A ragus hús sütésére min. 2,5 órát rá kell számolni (de a 3 óra sem túlzás) mert a lábszárhús nehezen puhu és ennek az ételnek az a lényege, hogy a hús olyan puha legyen mint a vaj. Az utolsó félórában a húsos tepsi fölé, felsőállásra beteszem a sajtos polentát-a végén kicsit rányomom a grillt is, így egyszerre készül el a hús és a köret. Az én családom odáig van tőle, imádjuk, remélem, másnak is ízleni fog :) Jó étvágyat! Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |