| Nyári káposzta húsgombóccal receptEgytálételek Hozzávalók: 1 kg szálas vecsési savanyú káposzta 50 dkg füstölt oldalas 15 dkg kerekszemű rizs 2 közepes vöröshagyma kb. 10-12 szem egész feketebors borsikafű kb. 1 bő evőkanál pirospaprika 1 kis csöves paprika – lehet csípős, ízlés szerint 1 paradicsom 1 zöldpaprika bőven aprított kapor 1 bő evőkanál liszt 6 dkg zsír 2-3 babérlevél kb. 1 teáskanál őrölt kömény tejföl A húsgombóchoz: 50 dkg darált sertéshús 15 dkg kerek szemű rizs a dinsztelt hagyma fele 3 gerezd aprított fokhagyma őrölt bors őrölt pirospaprika morzsolt majoránna 1 egész tojás só Elkészítés: A káposztát én személy szerint mindig átmosom, kinyomkodom, késsel pár helyen átvágom, hogy ne legyen annyira hosszú szálú. Az oldalast a csontok mentén darabolom, kb. 1 órát előfőzöm (ha száraz az oldalas, előre be is áztatom). A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, a paprikát és a paradicsomot kicsi kockákra aprítom. A rizst puhára párolom. Kb. fele zsiradékon a vöröshagymát megdinsztelem, felét félreteszem a gombócokhoz. Meghintem pirospaprikával, ráteszem a káposztát, és felengedem kb. 1,2 liter vízzel. Sózom, borssal, babérral, borsikafűvel ízesítem, belehelyezem az előfőzött oldalast, csöves paprikát, főzöm kb. bő fél órát, majd beleverem a paradicsomot és a zöldpaprikát. A darált húst összekeverem a többi hozzávalóval, a kis gombócokat vizes kézzel a forrásban lévő káposzta tetejére sorakoztatom, kb. további fél órát főzöm. Közben vékony rántást készítek a maradék zsiradékból és lisztből, vízzel kikeverem, és berántom a káposztát. Ekkor keverem bele a kaprot is, és pár percig együtt főzöm. Bele is keverhetjük a tejfölt a forró rántásba, vízzel kikeverve adhatjuk bele a káposztába, de én ez alkalommal külön tálaltam. Tejföllel, pékáruval tálalom. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |