| Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 receptLevesek Hozzávalók: (Bevezetés: a "Nyakleves" elnevezés még abból az időszakból származik, amikor még bőséggel és viszonylag olcsón kaphattál a hentesnél BŐRÖS csirkenyakat. Amióta a csirkebőrből parizert készítenek, ennek az alapanyagnak befellegzett. No, gyere be, laza fröccs!!!! Megdícsérlek az engedelmességedért.) A leveshez ezek kellenek: 3/4 kg bőrös csirkenyak, feldarabolva vagy 1-2 pulykanyak a méret függvényében, feldarabolva vagy 2 db csirkefarhát vagy minimum 3/4 kg húsos karaj- vagy tarjacsont 2 fej vöröshagyma 2 db nagyobb petrezselyem a zöldjével együtt 2 db nagyobb sárgarépa (a zöldje nélkül) 1-1 marék zöldborsó és főtt kukorica kevés disznózsír vagy étolaj, dinszteléshez 2 dl 20%-os tejföl 1 tojásból nokedlitészta (és természetesen: laza fröccsnek való bor, ásványvíz, kellő mennyiségben) ------------------------------------------------ Elkészítés: A zöldségféléket (mármint amelyek ezt a műveletet megkívánják) megtisztítom, a hagymát kockára vágom, a zöldjétől megfosztott petrezselymet és répát felkarikázom. A petrezselyemleveleket durvára vágom, a répaleveleket kidobom. (Máris kimelegedtem. Hé, laza fröccs! Gyere be! Köszi, kedves vagy!) A húsnemű anyagot kb. 1 - 1,5 liter vízben fölteszem főni. Sózom, diszkréten borsozom. a főzéshez még optimális esetben is legkevesebb fél óra szükségeltetik. A zsírozó anyagon folyamatos kavarás mellett elkezdem dinsztelni EGYÜTT a hagymát, a répát és a petrezselymet. Ez durván negyedórát vesz igénybe. Ha közben a természetes leve elfőne, némi vízzel pótolom. Ha megpárolódtak, hozzádobom a zöldborsót, kukoricát és a zöldpetrezselymet. Néhányszor még megkeverem, és leveszem a melegről. (De szomjas lettem! Hé, laza fröccs! Gyere be!) A megfőtt húsneműekről lefejtek minden ehetőt, a csontokat kidobom. Az ehető részeket hozzáadom a párolt zöldségekhez, felöntöm a húsok főzőlevével. Az egészet felforralom. (Hé, laza fröccs! Gyere be! Ügyes vagy!) A nokedlitésztát kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatom, majd addig főzöm, ameddig kell! ------------------------------------------------ Tanácsok: Tálalás: minden tányérba midenből teszek, húsból, zöldségekből és a léből. A tetejére ki-ki ízlése szerint tehet tejfölt is. Én csak azzal szeretem! Jó étvágyat hozzá! Minden észrevételt és kiegészítést köszönettel fogad: e sorok írója, Imre -------- A hozzávalókat a pulykanyakkal kiegészítettem, Loni észrevételére. Köszönet érte! ------------------------------------------------ Elkészítési idő: 45 perc Kalóriatartalom: kevés kcal Szénhidráttartalom: kevés gramm Zsírtartalom: kevés gramm A receptet beküldte: szimre Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |