| Tartalmas bableves receptLevesek Hozzávalók: 30 dkg fehér szárazbab 2 db sárgarépa 2 fej hagyma 2 szál halványító zeller 1 db édeskömény 1 gerezd fokhagyma 4 db paradicsom 3 evőkanál olívaolaj 2 db babérlevél 2 ág kakukkfű 1 teáskanál csilipehely 1,5 dl passzírozott paradicsom 40 dkg füstölt hús 20 dkg árpagyöngy (gersli) 2 evőkanál vörösborecet só bors Elkészítés: 1. A szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára. 2. Másnap a megtisztított sárgarépát és hagymát felkockázzuk, a halványító zellert feldaraboljuk. A megtisztított édesköményt a torzsa kimetszése után kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott paradicsomot durvára daraboljuk. A babot leszűrjük és lecsepegtetjük. 3. A nagy fazékban felhevített olívaolajon a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az édesköményt, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a csilipelyhet közepes tűzön puhára pároljuk 8-10 perc alatt. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 8-10 perc alatt szétfőzzük. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, felöntjük 2,5 l hideg vízzel, és beletesszük egyben a füstölt húst. Felforraljuk, és gyengébb tűzön főzzük 30 percig. Ezután beleszórjuk a babot, majd 20 perc múlva a gerslit, és további 25-30 perc alatt puhára főzzük. 4. A füstölt húst, a babérlevelet és a kakukkfüvet kiszedjük. A húst rövid hűlés után falatnyira daraboljuk és visszatesszük az edénybe. Végül a levest a borecettel ízesítjük, és szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |