| Napraforgógombócos zöldségleves receptLevesek Hozzávalók: 1 liternyi vegyes idényzöldség (zsenge sárgarépa, petrezselyemgyökér, karfiol, karalábé, újkrumpli stb.) 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj 2 liter víz 2 evőkanál sós paprikakrém 1 kis csokor petrezselyemzöld a gombóchoz: 15 dkg durumliszt 5 evőkanál hántolt napraforgómag csipet só csipet kurkuma 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj 70-80 ml víz Elkészítés: Tálba rakjuk a gombóc hozzávalóit, és összeállítjukannyi vízzel, hogy inkább kemény, mint lágy tésztát kapjunk. Letakarva félretesszük. Szükség szerint tisztítjuk és daraboljuk a zöldségeket. Nagy, vastag aljú fazékban fel-melegítjük az olajat, majd állandóan kevergetve néhány percig pirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a paprikakrémmel, és forrás után kis lángon, lefedve főzzük. Közben nagyobb mogyorónyi gombócokat formázunk a tésztából, amelyeket tálcára vagy tányérra gyűjtünk. Folytonos keverés közben belerakjuk őket a levesbe, amelyet erősebben kezdünk melegíteni. 5-6 percig forraljuk, valamivel tovább azt követően, hogy a gombócok feljöttek a tetejére. Tépett petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Tanácsok: Kicsik és nagyok kedvence lehet ez a zsenge zöldségekből főzött, ízletes leves, amelyet a napraforgómagos gombócok tesznek különlegessé. Ráadásul nem tartalmaz húst, tejet és tojást, így az ezeket kerülők is bátran fogyaszthatják. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |