| Mézeskalács / glazúrozással / receptSütemények, édességek Hozzávalók: • 80 dkg liszt • 300 g margarin • 1,5 dl méz • 30 dkg cukor • fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék • 3 tojás • szódabikarbóna Elkészítés: A tészta elkészítése: A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni, hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk. Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával. Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk. A nyújtásnál két dologra kell nagyon ügyelni. Egyrészt a lisztezésre. A méz miatt, a tészta nagyon könnyen leragad. Ha nem szeretnénk a nyújtást elölről kezdeni, célszerű bővel alálisztezni. A lisztet nyújtás után le tudjuk söpörni a tésztáról, akár egy ecsettel is. A másik dolog, amire ügyelnünk kell, hogy a nyújtás egyenletes legyen. Ez azért fontos, mert a vékonyabb tészta hamarabb sül majd át, és ha egy tepsiben sütjük a figuráinkat, elképzelhető, hogy a vastagabb tészta még nyers, miközben a vékony már megég. Tanácsok: Glazúr: 1 tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukorra lesz szükségünk. A tojásfehérjét kicsit verjük fel habverővel, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Ehhez már ne habverőt használjunk, hanem fakanalat, vagy a habverőgép valamelyik keverő karját, azt is lassabb fokozaton. Keverjünk bele néhány csepp citromlevet, vagy ecetet (ez ahhoz kell, hogy a cukor ne kristályosodjon ki). A glazúr akkor jó, ha sűrűn folyó, nehezen folyik le a keverőről. Az elkészült glazúrt töltsük nyomózsákba. Nyomózsákot tudunk készen is vásárolni, de jó minőséget csak drágán és szaküzletben tudunk beszerezni. Otthoni célra két nagyon egyszerű módszert is tudok javasolni. 1. Nejlonzacskó, melynek felső végét bekötjük, majd egyik sarkát kivágjuk. Előnyben vannak azok, akiknek van a háznál fóliahegesztőjük, mellyel kicsit hegyesebb zacskót készíthetnek. 2. Papírtasak. Készítéséhez zsírpapír, vagy sütőpapír javasolt. A tasakot a díszítendő felületre merőlegesen tartjuk. A zacskó legyen mindig feszes! Egyik kezünkkel nyomjuk, a másikkal pedig segítünk az irányításban. Tipp: Ha egy kevés fehérjével meghígítja a glazúrt, folyós, terülékeny lesz. Ha mézeskalácsra író glazúrból rajzolunk egy kontúrt, a terülő glazúrral kitölthetjük, és gyönyörű, sima, fehér felületet kapunk. A receptet beküldte: batarine Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |