| Mézes birsalagút-- nagyon mutatós,ünnepi receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 4 tojás 8 dkg cukor 6 dkg liszt/ gluténmentesen: rizsliszt/ 1 csapott evőkanál kakaó 1 evőkanál olaj 1/2 sütőpor Krém: 20 dkg Rama 25 dkg gesztenyemassza 1 evőkanál rum 1 evőkanál porcukor Töltelék: 2 nagyobb birsalma/vagy körte,alma,stb./ 1/2 citrom leve 1 dl édes fehér bor 3 evőkanál méz 2 szem szegfűszeg fahéj zselatin vagy tortazselé Tetejére: csokimáz durvára őrölt,pirított dió Forma: őzgerinc Elkészítés: A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük pici sóval,belekeverjük a sárgáit,majd a sütőporos ,kakaós lisztet átszitálva, és belecsorgatjuk az olajat is .Sütőpapíron,nagyméretű tepsiben sütjük. Vékonyabb piskóta tészta lesz belőle. A tésztából akkora lapot szabunk,hogy egy őzgerinc formát kibélelhessünk,s egy akkorát,amivel majd befedjük. A krém összetevőit kikeverjük,s megkenjük vele a lapokat. Maradjon a külső felületre is belőle.Fóliával béleljük a formát,beleigazítjuk a nagyobb lapot. A töltelék adalékait 4 dl vízzel felforraljuk,5 percig főzzük,leszűrjük,hűtjük. A leszűrt gyümölccsel megtöltjük a tésztát. 1 evőkanál zselatint feloldunk a leszűrt lében,óvatosan langyosítjuk,majd ráöntjük a gyümölcsre. Mielőtt megdermedne ,rátesszük a tetejét is a sütinek. Fél napig dermesztjük ,kiborítjuk,a maradék gesztenyekrémmel bekenjük.Erre csokimáz kerül,amit megszórunk a dióval./a diót elég,ha a tészta sütése után berakjuk a még meleg sütőbe,így kicsit megpirul/ Forró vízbe mártott késsel ujjnyi szeleteket vágunk, mindig csak annyit,amennyi éppen fogyasztásra kerül. Tanácsok: Nagyon finom,mutatós, ünnepi sütemény! A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |